Az LMP ezúttal is kilóg a sorból

NVZS 2019. április 22. 08:16 2019. ápr. 22. 08:16

Az LMP indokot nem közölt, csupán annyit tudatott, hogy nem kíván együttműködni a V21 csoporttal – tudtuk meg Balázs Pétertől, a V21 társelnökétől. Ugyanakkor a DK, a Jobbik, a Momentum és az MSZP-Párbeszéd már kötött választási együttműködési megállapodást a csoporttal. A V21 még a május 26-i EP-választások előtt elkészíti a saját jelentését arról, hogy mi a baj Magyarországgal, ebben a jogállamiság, a szabadságjogok, a – gazdasági, illetve a politikai – verseny hiányosságait fogják bemutatni. A jelentésről már tudnak az uniós tagállamok, de „lehet, hogy elküldjük majd az EP pártjainak is, bár nem a számukra készítjük” – mondta a volt uniós biztos, külügyminiszter.

„A Fidesz néppárti felfüggesztéséből indult ki, de független a Fidesz Néppárt-beli sorsától az a jelentés, amelyet a V21 öttagú közéleti munkacsoportja készít, mintegy látleletet adva arról, mi vezetett el addig, hogy a magyar kormányzópárt tagságát felfüggesztette a saját pártcsoportja” – tisztázta a készülő jelentés célját Balázs Péter, aki mellett négy további neves közéleti személy közös munkájával gőzerővel készül az elemzés.

A V21-Ötök elnevezésű munkacsoport tagjai még Bárándy Péter, volt igazságügyi miniszter, Bod Péter Ákos volt ipari miniszter, majd jegybank elnök, Donáth László lelkész, volt országgyűlési képviselő és Jeszenszky Géza volt külügyminiszter. Az értékelő munkát civil jogvédő szervezetek eddigi értékeléseire támaszkodva, velük közösen végzik. Az elképzelések szerint  a jelentés egy néhány 10 oldalas „fehér füzet”  jellegű nyomtatott dokumentum lesz.

Mint portálunk is beszámolt róla, a Fidesz tagságának márciusi felfüggesztése után Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője, csúcsjelöltje  bejelentette, hogy felállítanak egy háromtagú Bölcsek tanácsát, hogy tanulmányozza és értékelje a magyarországi fejleményeket. Erre válaszként a Fidesz is bejelentette a saját tanácsnának a felállítását,

Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József részvételével, hogy – mint Novák fogalmazott – „végre tényeken alapuló állásfoglalás fogalmazódjon meg, ne a nyugati liberális médiából, hanem első kézből tájékozódjanak” a néppártos bölcsek. Az MSZP-Párbeszéd e fejleményre reagálva elkezdte szervezni  egy három főből álló ellenzéki Bölcsek tanácsát, azzal a céllal, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a néppárti vizsgáló küldöttséggel: tagnak pedig  Balázs Pétert, Donáth Lászlót és Bárándy Pétert kérte fel.

„Mi, Bárándy Péterrel célszerűbbnek tartottuk azonban hogy ne kétpárti alapon álljon fel a bizottság, jobb, ha többpárti, s javasoltuk, hogy a V21 végezze el a munkát” – mondta el portálunknak Balázs. A testület így kiegészült Bod Péter Ákossal és Jeszenszky Gézával. „Bőségesen van nálunk kormányzati tapasztalat, sok ágazatra vonatkozó szakmai tudás, a V21 többi tagjától és másoktól is sok segítséget kapunk; ha  volna fél évünk, csodás kiadványt hoznánk össze, de az idő csak egy rövid diagnózisra futja” – mondta el a társelnök.

Az EU budapesti nagyköveteit tájékoztatták már a látlelet készültéről, „a jó nagyövetek pedig  jelentenek a kormányuknak, így tehát a különböző politikai összetételű tagállami kormányok már tudna róla” – közölte. Kérdésünkre, hogy az Európai Néppárt képviselőivel felvették-e ez ügyben a kapcsolatot, Balázs elmondta: habár „nem vagyunk ismertlenek a néppárti vezetőkkel egymásnak”, de azért ez az egész az ő belső pártügyük. „Mi nem akarunk válaszokat adni a Fidesz helyett a Néppárt felvetéseire” – szögezte le, ugyanakkor azt elképzelhetőnek nevezte, hogy a többek között az Európai Parlament pártjainak is küldenek majd a kész jelentésből.

A V21 más területeken is készül a május 26-i parlamenti választásokra. Ennek során sorra kötötte az EP-választási együttműködési megállapodásokat az ellenzéki pártokkal. „Két dokumentumot készítettünk: egy felhívást a választópolgárokhoz a választások fontosságáról és egy nyolcpontos értéknyilatkozatot – mindazon pártokkal, amelyek egyetértenek ezekkel, készek vagyunk együttműködni” – mondta Balázs Péter. Eddig a DK-val, a Jobbikkal, a Momentummal és az MSZP-Párbeszéddel írtak alá megállapodást, „az LMP-vel nem, ők nem kívánták, de hogy miért, azt nem indokolták meg” – mondta el kérdésünkre.

Mint portálunk korábban beszámolt róla, reaktiválta magát a tavalyi országgyűlési választások előtt létrejött V18-as csoport, immár V21 néven. Választás, Vélemény, Változás –  a XXI. század Magyarországért egy szimbólumban: ezért lett a csoport neve V21.  A csoportot korábbi jobb- és baloldali kormányok tagjai és több egykori uniós biztos hozta létre, akik sokféle világnézetet képviselnek. Vannak köztük konzervatívok, liberálisok és szociáldemokraták.

Ezt a sokszínű társaságot közös meggyőződésük fogja össze: a hitük a jogállamiságban, a demokráciában, a választás szabadságában és minden leadott szavazat fontosságában. A V21 nem párt, ezért nem is indul az európai parlamenti választáson. A csoport azért jött létre, hogy az alapítók tekintélyével hitet tegyen a demokrácia mellett, amit semmi más nem tud megalapozni, mint az ország polgárainak részvétele a választáson.