Az MMA volt elnökét búcsúztatta Áder, Orbán – Bálint gazdáról egy szóval sem emlékeztek

HírKlikk 2020. június 23. 16:48 2020. jún. 23. 16:48

Kedd délután búcsúztatták Fekete György Kossuth-díjas belsőépítészt, iparművészt, a nemzet művészét, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tiszteletbeli elnökét Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.

A magyar kultúra az a teremtő és megtartó erő, amely nélkül nemcsak túlélni, de élni sem lehet, és talán nem is érdemes – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten, a Fiumei úti sírkertben a 88 éves korában elhunyt Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnökének búcsúztatásán.

A kormányfő kiemelte: ha gyökeret eresztünk a kultúrában, belőle táplálkozunk, belőle merítjük az ihletet, engedjük kibontakozni, akkor „nemcsak megmaradunk, hanem visszaszerezzük, sőt gyarapítani fogjuk mindazt, amit az előttünk járók ránk hagytak".

A búcsúztatást vezető Balog Zoltán református lelkész, az Orbán-kormány miniszter úgy fogalmazott, hogy Fekete György az élettel betelve érkezett meg őseihez.

Áder János köztársasági elnök virágot helyezett el a ravatalnál – amint erről beszámoltak a magyar kormány honlapján is.

Ugyanitt egyetlen szó sem esett Bálint Györgyről, aki 101. évében hunyt el, nem vezetett több milliárdból kitömött intézményt, csak egy közszolgálati tévéműsor rovatát, innen eredően  egy ország tisztelte s ami talán fontosabb, szerette is, lényegében egyöntetűen.

Amint Orbán Viktor hivatalos közösségi oldalán is megemlékeznek minderről s fotóriporttól kísérve, ám ugyanitt sem esett eddig egyetlen kegyelettel teli szó sem Bálint gazdáról, holott a magyar miniszterelnök büszkén celebkedett külföldi akciósztároktól kezdve nevesincs diplomata útleveles focistákig bárkivel, akik népszerűek a vidéki búcsúkban.

Június 21-én két jelentős bejegyzés szerepel Orbán oldalán – az egyik a profilképe frissítése, a másik a szerb elnök győzelme.