Az MSZP a kegyelmi ügyről: továbbra sincsenek valódi felelősök

HírKlikk 2024. február 29. 17:00 2024. feb. 29. 17:00

A kegyelmi ügy részletei a mai napig tisztázatlanok, a botrány valódi felelősei eddig homályban maradtak – hívta fel a figyelmet az MSZP a csütörtökön kiadott közleményében.

Közel egy hónap telt el a kegyelmi botrány kirobbanása óta, amely miatt az államfő és a volt igazságügyi miniszter is távozni kényszerült a közéletből. Nehezen hihető, hogy a miniszterelnök ne tudott volna a kegyelmi kérelemről, hiszen sajtóhírek szerint a kormányfőhöz közelálló személyek kapcsolatban lehettek az ügy érintettjével – írta az MSZP a közleményében. 

Az ellenzéki párt arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak a valódi felelősök, de a kegyelmi döntés indokolása sem került nyilvánosságra, amelyről a jelenlegi hatalom szerint jogszabályi akadályok miatt nem hullhat le a lepel. A szocialisták emlékeztetnek: a csaknem 14 éve kétharmados felhatalmazással kormányzó hatalom azonban bármikor tudna dönteni arról, hogy jogszabályok módosításával elhárítsa ezt az akadályt. 

Az MSZP az ügy kirobbanása után parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, hogy átfogó vizsgálat keretében kerüljön sor a kegyelmezési jog gyakorlásának felülvizsgálatára, valamint tisztázódjon, hogy kik a valódi felelősei az ügynek. Orbán Viktor azt válaszolta párt frakcióvezetőjének hétfői, a parlamentben elhangzott kérdésére, hogy minden vizsgálatot támogat. 

Amennyiben valóban tiszta a kormány lelkiismerete, akkor itt az ideje, hogy érdemben támogassa a vizsgálóbizottság felállítását, hiszen a közvélemény joggal várja a választ arra a kérdésre, hogy miért kapott kegyelmet K. Endre – olvasható az MSZP közleményében. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom