Az MTI-nek kínos lett volna közölni, mire költi Krausz Ferenc a Nobel-díjjal járó pénzt

Föld S. Péter 2023. október 5. 15:00 2023. okt. 5. 15:00

Örömhír Magyarországnak, hogy Karikó Katalin után egy nappal, egy másik magyar tudós, a fizikus Krausz Ferenc is Nobel-díjat kapott. A móri születésű tudós Karikóhoz hasonlóan, nem Magyarországon érte el tudományos sikereit: a magyar mellett osztrák állampolgárságú Krausz – akinek kutatási eredményeit számos területen, köztük a gyógyászatban és a lézeres vizsgálatoknál hasznosítják – Németországban a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójaként szerzett rangot a tudományos világban. A teljesítményét amúgy méltató Magyar Távirati Iroda – legalábbis az ingyenesen elérhető verziójában – egyetlen szóval sem említette, hogy a tudós mire költi a Nobel-díjért kapott pénzt.

Ahogyan az várható volt, Orbán Viktor kormányának tagjai azonmód rárepültek a két magyar Nobel-díjas sikereire. Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a Modellváltott egyetemek lehetőségei a Horizont Európa keretprogramban című konferencián azt az állítását osztotta meg a nyilvánossággal, hogy „sikeres a magyar tudomány, sikeres a magyar felsőoktatás, sikeres a magyar modell.” Mindezt arra alapozta, hogy „a magyar kutatók nemzetközi szinten is híresek, a nemzetközi erőtérben is kiválóan teljesítenek.” Az államtitkár az igazságnak azt a szeletét nem tartotta szükségesnek kibontani, hogy honfitársaink e kiemelkedő teljesítményeket nem idehaza, hanem külföldi kutatóhelyeken érték el. 

Csák János miniszter a TV2 Mokka című műsorában már kifejezetten arról beszélt, hogy a magyar felsőoktatási intézmények presztízsét is emeli, hogy az elmúlt napokban Nobel-díjjal elismert tudósaink itthoni egyetemeken végeztek. Elmondta azt is: a magyar állam Krausz Ferenc kutatásaira egy hat éves szerződés keretében 20 milliárd forintot fordít. 

Az immár Nobel-díjas fizikus az MTI-nek is nyilatkozott, ám arról, hogy mire költi a Nobel-díjjal járó több mint 121 millió forintnyi összeget, a távirati iroda munkatársa nem kérdezte a tudóst. (Amennyiben igen, akkor a válaszát nem tették ki az ablakba.) Krausz ugyanis elmondta volna, hogy másfél évvel ezelőtt, nem sokkal az oroszok ukrajnai agressziója után, megalapította a Science 4 People (rövidítve: S4P) egyesületet, amelynek célja, hogy összefogja a tudományos élet képviselőit a háború által sújtott nehéz sorsú ukrajnaiak megsegítésére. Az S4P honlapján olvasható ismertető szerint az egyesület célja az Ukrajnán belüli helyi közösségek projektjeinek támogatása. Olyan tevékenységeket segítenek, amelyek azonnali szükségleteket elégítenek ki, és tartós értéket teremtenek. Első projektjeikkel mintegy 30 olyan gyermeknek segítettek, akik elvesztették otthonukat Kelet-Ukrajnában, és egy nyugat-ukrajnai kis falu, Nagybakos általános iskolájában találtak menedéket. 

Ez a jótékonyság idehaza kormányzati szinten jelenleg nem komilfó. Krausznak persze így sem lesz baja ebből. A kormány ugyan nem ért egyet azzal, hogy nem az orosz propagandát nyomatja, hanem az ukrán károsultaknak segít, ám úgy tesz, mintha a Nobel-díjas magyar tudós nem volna „háborúpárti.”

Azaz, a maga eszközeivel nem az agresszort, hanem a megtámadott ország polgárait támogatja.