Az Orbánok és Kaczynskik csak a gazdasági szankciókból értenek

HírKlikk 2020. július 14. 22:06 2020. júl. 14. 22:06

Brüsszelben a héten igen sok pénzről lesz szó, és egy nagyon nagy esélyről, hogy hatékonyan meg lehessen védeni a jogállamiságot az Európai Unióban. Amint Angela Merkel szerdán mondta, „az emberi és polgári jog a legnagyobb érték, amellyel az EU-ban rendelkezünk”. 

Akkor azonban ezt az értéket meg is kell védeni, különös tekintettel arra, hogy a magyar és a lengyel kormány már évek óta azon dolgozik, hogy maga alá rendelje a jogot és a bírákat - írta a tekintélyes német konzervatív lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Nem elegendő, ha az Európai Bíróság ezt folyamatosan szóvá teszi. Az Orbánok és Kaczynskik csak akkor engednek majd, ha gazdasági szankciók lebegnek a szemük előtt. 

Most nyílik alkalom arra, hogy ezt rögzítsék az uniós jogban, amikor az állam- és kormányfők a hatalmas összegekről tárgyalnak. Charles Michel, a tanács elnöke tett egy jó és egy rossz javaslatot. A jó indítvány az, hogy az államok a bizottság jogállamisági jelentése alapján dönthessenek szankciókról - ezzel eddig szembeszegült Varsó és Budapest. A rossz javaslat: a kifizetéseket csak akkor csökkentsék, ha a tagállamok minősített többsége szavaz erre. Ez pedig már ma sem jönne létre, mert a jogállamiság-tudat éppen Kelet-Közép-Európában olyan gyenge. 

Fordítva kellene lennie: úgy, hogy annak legyen szüksége minősített többségre, aki meg akarja akadályozni a szankciókat. Az Európai Parlament éppen most jelöli meg ezt vörös vonalként ahhoz, hogy támogassa a pénzügyi határozatokat. Jó lenne, ha Angela Merkel a szavai után most a tettek mezejére lépne – írta a konzervatív lap.