„Az orosz vakcina jó, de nehogy a kormány megtudja, hogy beszéltem Önnel”

HírKlikk 2021. január 22. 18:30 2021. jan. 22. 18:30

Magyarország az Európai Unió első tagállama, amely ideiglenesen engedélyezi a Szputnyik V orosz vakcinát – emelte ki a BBC nagyon sok további sajtóorgánumhoz hasonlóan. A brit közszolgálati műsorszóró beszámolt arról, hogy hasonló engedélyt adtak ki az AstraZeneca vakcinájára is, s hogy Szijjártó Péter Moszkvában tárgyalt, míg magyar szakemberek Pekingben tárgyalnak a Sinopharm oltóanyagának szállításáról és esetleges elosztásáról. A döntést bírálta az EU is, amely gyanakvással szemléli az újabb példát arra, hogy Orbán Viktor kormánya a maga útját járja, és aláássa az unión belüli szolidaritást.

A Szputnyik V-vel kapcsolatos eddigi eredmények bíztatóak. A Sinopharm vakcina kínai közlés szerint a III. fázisú kísérletekben 79 százalékos hatékonyságot mutatott, vagyis gyengébbet, mint a Pfizer és a Moderna – emlékeztet  a BBC cikke.

„A magyar miniszterelnök azt mondta, hogy az orosz vakcina megvásárlása az egyetlen lehetséges módja annak, hogy az ország kielégítse az oltás iránt mutatkozó igényt, mert a Pfizer-BioNTech szállítmányok olyan frusztrálóan lassan érkeznek” – írta Nick Thorpe tudósító, hozzátéve: a kormány orosz és kínai vakcina népszerűsítésére irányuló törekvései ellenállásba ütköztek. Szerinte a magyarok kétkedése és gyanakvása az 1949-1989 közötti szovjet uralomra nyúlik vissza. 

A döntést bírálta az EU is, amely gyanakvással szemléli az újabb példát arra, hogy Orbán Viktor kormánya a maga útját járja, és aláássa az unión belüli szolidaritást. A szerző emlékeztetett rá, hogy az Eurobarometer legutóbbi felmérése szerint Európában az oltással kapcsolatban a magyarok a leginkább kétkedők között vannak: mindössze 49 százalékuk szándékozik beoltatni magát. 

Többek szerint a gyanakvó hozzáállást a kormányfő Moszkva és Peking iránti lelkesedése okozza. Idézett a cikk egy újságírót, aki szerint a külpolitika célja a jó viszony a nagy keleti hatalmakkal, de megijeszti az embereket az a vehemencia, amellyel a kormány ezt kommunikálja. Egyes felmérések szerint az orosz vakcinát a magyarok mindössze hét, a kínait csak egy százaléka fogadná el. 

A kormány hevesen visszautasítja a két oltást érő bírálatokat. Kovács Zoltán szóvivő a tudósítónak kijelentette, „Egyetlen olyan vakcina sem kerülhet a magyar piacra, amely nem felel meg a biztonsági normáknak. Itt ne keressen senki összeesküvéseket”. Kovács szerint „a Magyarországot a vakcinák keleti szövetségesektől való beszerzése miatt érő bírálatok a Nyugat kettős mércéjének tipikus példái”. Kovács emlékeztetett arra, hogy Angela Merkel is tárgyalt a kérdésről Vlagyimir Putyinnal. 

A tudósító emlékeztetett arra, hogy Oroszország finanszírozza a Paksi Atomerőmű jelentős bővítését, a kínai Fudan Egyetem kampuszt nyit Budapesten, és terveznek egy olyan vasútvonalat, amely a kínai árukat szállítaná Budapestről Európába. 

Végül idézett egy vezető orvost, aki szerint a Szputnyik V vakcina 6000 adagját 3000 magyar önkéntesnek fogják beadni a következő hetekben a III. kísérleti fázis keretében. „Az orosz vakcina jó” – mondta az idézett orvos, de kérte, hogy „a kormány ne tudja meg, hogy beszélt a tudósítóval”.