Az oroszok zavarására szolgál az új ukrán rakétadrón rendszer

Nagy Mariann 2024. augusztus 27. 14:55 2024. aug. 27. 14:55

A világon elsőként alkalmazták az ukránok azt a kombinált eszközt, amit drón és rakéta összeházasításából fejlesztettek. Zelenszkij ukrán elnök szerint az új hibrid fegyverrel képesek lehetnek megtörni az orosz légierő támadóerejét. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az új fegyver legnagyobb előnyének a gyorsaságát tartja, mert rakétaként és nem drónként „viselkedik”.

A rakétadrón egyfajta nagy sebességű, precíziós célzott lövedék, ami drón és rakéta összeházasításából származó kombinált eszköz. Az új fegyver a rakéták és a pilóta nélküli repülőgépek különböző tulajdonságait ötvözi. Kis-Benedek József szerint a rakétának főleg azt az előnyét használják ki vele, hogy sokkal gyorsabb, mint a drón. A hibrid fegyvert egy rakétahajtómű működteti, ennek következtében nagyobb távolságra, rövidebb idő alatt tud odaérni – magyarázta a működést a szakértő. Egyes ukrán források szerint lőtávolsága 1500-2000 km, ami ebben a műfajban nagyon nagynak számít. Az ukránok kísérletei az utóbbi időben arra irányulnak, hogy minél mélyebben tudjanak behatolni orosz területre, hogy ott zavart keltsenek. 

Az új fegyverrel elsősorban az orosz logisztikai rendszert, lőszerraktárakat, üzemanyagraktárakat, összpontosítási körleteket támadják. A cél, hogy megakadályozzák a nagyobb csapatösszevonásokat. Fontos tudni, hogy a fegyver teljes mértékben ukrán fejlesztés, létrehozásában nem vettek részt nyugati államok. Ez azért is lényeges, mert az új rakétadrónok bevetésével megkerülhetők a Nyugat által szállított fegyverek oroszországi célpontok elleni használatát érintő korlátozások. Az Egyesült Államok és más szövetségesek is adtak át nagy hatótávolságú fegyvereket Ukrajnának, de az eszkalációtól tartva, korlátozzák, hogy a hadsereg milyen mélységben és milyen célpontokat vehet célba ezekkel Oroszországban. A nyugati államoktól kapott fegyvereket az oroszok által megszállt területen alkalmazhatják, de Oroszország ellen nem vethetik be. A Szabad Európa idézi a washingtoni székhelyű Háborús Tanulmányok Intézetének beszámolóját, amely szerint Oroszország a helyzetet kihasználva, a határtól távolabb telepítette a katonai infrastruktúra egy jelentős részét. Az elemzői becslések szerint legkevesebb 250 jelentős orosz katonai célpont lehet az ATACMS-rakéták hatótávolságán belül, de ezek közül Ukrajna ma csak húszat támadhat a nyugati korlátozások miatt. Mihajlo Fedorov ukrán fejlesztési miniszter kiemelte, hogy a következő lépés az új fegyver gyártásának felfuttatása. „Azt hiszem, ez merőben új helyzetet teremthet, ugyanis képesek leszünk ott is csapást mérni, ahol ma Oroszország nem számít rá” – fogalmazott. „Ez megnyitja annak a lehetőségét, hogy mélyen az ellenséges vonalak mögött működjünk” – mondta. 

Fedorov szerint egy új rakétadrón kevesebb mint egymillió dollárba kerül, a hadsereg azonban a magánszektorhoz akar fordulni a költségek további leszorítása érdekében. Hozzátette: az idei évre már a magánvállalatok váltak az ukrán haderő legfontosabb drónbeszállítóivá.

„Ezáltal minden típusú rakéta elérhető lesz Ukrajnában. Ha vannak ilyen saját fegyvereink, függetlenebbnek és magabiztosabbnak fogjuk érezni magunkat” – vélekedett az ukrán miniszter. Arra is kitért, hogy Oroszország hatalmas mérete sérülékenységet is jelenthet, ugyanis nem lehetséges elegendő légvédelmi rendszert hadrendbe állítani ahhoz, hogy lefedjék az egész országot.

Kis-Benedek József szerint a fegyver haditechnikai szempontból mindenképpen új eszköznek számít. Azt ugyan még nem lehet tudni, hogy mennyi robbanóanyagot tud magával szállítani – nyilván kevesebbet, mint egy rakéta –, de arra a célra, amire használni akarják, nagy valószínűséggel alkalmas lesz – vélte a szakértő. Alapvetően nem drón-üzemmódban, hanem rakéta üzemmódban működik, de nagy, rakétához hasonló támadást nem lehet vele végrehajtani. Indítása történhet szárazföldről vagy légi eszközről is. Pillanatnyi nagy előnye, hogy egyelőre az oroszok sem tudják, mi ez, nyilván légvédelmi rendszerrel megsemmisíthető, de az ellenrakéták lényegesen drágábbak. 

A rakétadrónt néhány napja, Ukrajna függetlenségének 33. évfordulóján vetették be először. Egy orosz katonai létesítményt vettek célba az elfoglalt területeken – mindössze ennyit tudni, további részleteket nem közöltek. „Ukrajnának most olyan fegyver van a kezében, amellyel képes lehet megtörni az orosz légierő támadóerejét” – fogalmazott Zelenszkij az évfordulós ünnepségen. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom