Az Új Világ Néppárt szeretné tudni, elindulhat-e önálló pártként az előválasztáson

M.I. 2021. március 1. 13:25 2021. márc. 1. 13:25

Az Új Világ Néppárt azután, hogy az ellenzéki összefogás pártjai nyilvánosságra hozták az előválasztás részleteit, arra kéri a hat pártot, világosan nyilatkozzanak arról, hogy lehetővé teszik-e további, szintén kormányváltást kívánó pártok indulását az előválasztásokon. Az ellenzéki pártok ma nyilvánosságra hozott közleményéből kiderült, az előválasztás szeptemberben lesz, 106 körzetben, a miniszterelnök-jelölti verseny pedig két körös lehet.

A nyilvánosságra hozott feltételekből szerintük ugyanis nem derül ki egyértelműen, hogy az Új Világ Néppárt – mint ellenzéki párt – elindulhat-e jelöltjeivel önálló pártként az előválasztásokon. Az sem világos, hogy amennyiben az Új Világ Néppárt jelöltjei kellő számban megnyerik az előválasztást, és azt követően a körzeteikben az országgyűlési választást, akkor az Új Világ Néppárt alakíthat-e önálló frakciót a parlamentben.

Az Új Világ Néppárt egyébként előremutatónak tartja, hogy nyilvánosságra hozták a hatpárti összefogás előválasztási feltételeit. Az előválasztások sikeres lebonyolítása elősegítheti, hogy 2022-ben kormányváltás valósuljon meg Magyarországon.

A párt álláspontja a választásokat illetően nem változott: az ellenzék legfontosabb feladata, hogy kiválassza azt a 106 hiteles és alkalmas embert, akiknek legnagyobb esélyük van legyőzni a Fidesz jelöltjét az egyéni választókerületekben. Ehhez pedig szükség van minden kormányváltást és politikai irányváltást kívánó párt, civil szervezet és civil jelölt közreműködésére. Így biztosítható, hogy a 2022-es országgyűlési választásokon a lehető legszélesebb együttműködésben, a lehető legalkalmasabb személyek indulhassanak a képviselői helyekért. 

Az Új Világ Néppárt folytatja a jelenlegi kormánnyal és politikával szemben alternatívát jelentő pragmatikus polgári párt felépítését, a kormányváltáshoz és a politikai irány és kultúra megváltoztatására alkalmas jelöltjeinek bemutatását.

A DK, a Momentum, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd nyilvánosságra hozott közleményéből annyi derült ki, nemcsak pártpolitikusok, civil jelöltek is részt vehetnek az előválasztáson: ehhez meg kell nevezniük azt a parlamenti frakciót, ahova később be szeretnének ülni. Az indulás feltétele továbbá, hogy a jelöltek összegyűjtsenek 400 aláírást a választókörzetükben. A miniszterelnök-jelöltek esetében viszont már 20 ezer szignó szükséges. Augusztusban indul a jelöltek aláírásgyűjtése, és majd szeptemberben lehet szavazni az indulókra. Minden olyan magyar szavazhat, aki az országgyűlési választásokig, 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét. Az országos előválasztási bizottság fogja lebonyolítani az előválasztást.