Azt kérik az ombudsmantól, forduljon az Alkotmánybírósághoz a transzneműek védelmében

HírKlikk 2020. július 2. 20:27 2020. júl. 2. 20:27

Több mint 105 ezren írták alá 18 országból az erről szóló petíciót, ebből több mint 13 ezer aláírás Magyarországról érkezett.

Az Országgyűlés fideszes többsége május 19-én fogadta el azt a törvényt, amely elveszi a transznemű emberektől annak a lehetőségét, hogy megváltoztathassák a nevüket és nemüket hivatalos irataikban. A Budapest Pride szerint, ez a törvény gyakorlatilag megtiltja a transzneműséget Magyarországon, ami sérti az emberi méltósághoz, a magánélet tiszteletben tartásához való jogot és a diszkrimináció tilalmát.

Az Amnesty International, a Budapest Pride, a Prizma Közösség, a Háttér Társaság és a Magyar LMBT Szövetség a törvény megszavazása után indította el a közös petíciót. Ebben arra kérik Kozma Ákost, az alapvető jogok biztosát, hogy éljen alkotmányos jogával, és forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Vig Dávid, az Amnesty Magyarország igazgatója a mai sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy az ombudsmannak nemcsak alaptörvényben biztosított lehetősége, hanem kötelessége is, hogy felhívja a figyelmet az alaptörvény-ellenes jogi helyzetre, és kérje a törvény felülvizsgálatát.

Ördög Ivett transz aktivista a sajtótájékoztatón érintettként elmondta: több mint egy éve beadta kérelmét, mégsem kapott lehetőséget arra, hogy a nemét jogilag elismertessék. Ő például férfi papírokkal él, miközben az emberek nőnek látják, emiatt rengeteg hétköznapi helyzetben magyarázkodnia kell, amikor fel kell mutatnia a személyiét.

Magyarországon a transznemű embereket gyakran éri hátrányos megkülönböztetés, elsősorban a foglalkoztatás, az oktatás, a szolgáltatásokhoz való hozzáférés illetve a lakhatás területén. 

Háttér Társaság kutatása szerint, a magyar transznemű emberek 24 százaléka kísérelt már meg öngyilkosságot azért, mert kilátástalannak ítélte meg az életét, 40 százalékukat pedig rúgták már ki a munkahelyéről azért, mert transznemű.

Forrás: Mérce