Balázs Péter: Orbán a konfliktusok gerjesztéséből és rossz hírek terjesztéséből építkezik

HírKlikk 2023. május 1. 07:45 2023. máj. 1. 07:45

Diplomáciai offenzíva, amit Szijjártó Péter folytat, aki inkább külgazdasági miniszter és bizonyos diplomáciai feladatokat bíz rá Orbán, de nem csak rá, mert kényes feladatokat kap Navracsics Tibor vagy Varga Judit is – kezdte a magyar külpolitika elemzését a Klikk TV Mélyvíz című műsorában Balázs Péter volt uniós biztos. A közgazdász, diplomata, a Közép-európai Egyetem tanára szerint Szijjártó fő feladata, hogy demonstrálja a szövetségi rendszerünkön kívüli, olykor azzal szembenálló kapcsolatokat. „Ő az első számú küldönc, aki Moszkvába jár, belorusz, kínai és egyéb kapcsolatokat ápol.”

Balázs Péter szerint az egész magyar külpolitika a feje tetején áll, mert az lenne a természetes, ha egy ország a szövetségi rendszeren belül építene szoros bizalmi, stratégiai kapcsolatokat és azon kívül – viszonylagos távolságtartással és óvatossággal – kezelné a további partereket. „Ez a mai magyar külpolitikában fordítva van. Az Orbán féle külpolitika 2014 óta kezdett leválni a szövetségi rendszerünkről és azóta elég egyértelműen halad a szélsőjobb irányába. Az amerikai republikánus pártnak is a szélső jobbszéle felé tart, ezt nyíltan vállalja és hirdeti.”

A kialakult háborús helyzetben nem lehet középen lavírozni, valahova állni kell, és hogy hova, azt a szövetségi rendszer egyértelműen kijelöli: a NATO oldalára, ahol bennünket megvédenek és a biztonságunkat garantálják – tette hozzá. „A diplomácia államok közötti kapcsolatok ápolását és építését jelenti, itt pedig inkább pártok és személyek közötti kapcsolat épül. Ez politikának nevezhető, de már túl van a diplomácián.”

A volt külügyminiszter és uniós biztos felrótta a kormánynak, hogy nem a valóságról tájékoztatja a közvéleményt. Kormányzati felelősség, hogy igyekezzen a helyzetet tisztázni és a valóságot továbbadni a közvéleménynek és nem ígérni sokkal jobbat vagy rosszabbat – fogalmazott Balázs Péter. „Orbán hagyományosan a konfliktusok gerjesztéséből és rossz hírek terjesztéséből építkezik. Megijeszti és riogatja a közvéleményt, majd megjelenik a megmentő szerepében. Ez leszoktatja az embereket a gondolkodásról és az elemzésről, élükön a nekik dolgozó újságírókkal, akik készségesen veszik be a szövegeket, ahelyett, hogy az újságírói hivatáshoz méltóan, a valóságot próbálnák felmutatni.”

A professzor szerint a saját szövetségi rendszerünkön belül senki nem áll már az Orbán-kormány oldalán. „Korábban a visegrádi csoport úgy, ahogy összetartott, aztán kettéhasadt, maradt a lengyel-magyar páros, akik konfliktusba keveredtek az unió értékrendjével, a hetes cikkely szerinti eljárás e két országgal szemben indult el, és amikor jött az ukrajnai orosz agresszió, akkor a magyar és a lengyel kormány összekülönbözött. Kaczyński, korábbi lengyel miniszterelnök-helyettes elítélte az Orbán-féle orosz barátságot, tehát egyedül maradt Orbán Viktor a teljes transzatlanti közösségen belül és ez nem egy nyerő pozíció.”

Balázs Péter beszélt arról is, hogy az ukrajnai háború átrendezi – elsősorban a katonai – viszonyokat, a NATO számára most a fronthoz közel lévő országok fontosak, mint Lengyelország, a balti államok és Románia a Fekete-tenger partján. „Ha Ukrajna túljut a háborún és nem vesztesként kerül ki, amit nagyon remélek, akkor egy katonailag jól felszerelt, jól kiképzett és friss tapasztalatokkal rendelkező erő lesz. Most ott próbálják ki a nyugati fegyvereket, hiszen 50-60 ezer katona kapott nyugati kiképzést, és ha mellé tesszük Lengyelországot és a nagyon aktív Litvániát, és ha kicsit tágítjuk a kört a Balti tenger környékére, a két frissen jelentkezett NATO-országot, a finneket és a svédeket, ez felválthatja a korábbi visegrádi együttműködést. Ez a lengyel, ukrán, balti közösség lesz egy új katonai pólus.”

A Klikk TV műsorát itt tekinthetik meg.