Bátran mondják ki: Magyarországon minden hatalom a Fideszé!

HírKlikk 2020. június 15. 08:51 2020. jún. 15. 08:51

Mostanra végképp eldurvult az önkormányzati rendszer finanszírozásának évtizedek óta folyó áldatlan helyzete azután, hogy a koronavírus-járványra hivatkozva – vagy különösebb indokolás nélkül – százmilliárdos nagyságrendű összeget vesznek el a helyhatóságoktól. Pedig a Fidesz saját „alkotmánya”, az Alaptörvény, valamint az önkormányzati törvény kimondja, A helyi önkormányzat kötelező feladat- és hatásköreinek ellátásához azokkal arányban álló költségvetési, illetve más vagyoni támogatásra jogosult” – szögezi le legfrissebb blogbejegyzésében Magyar György ügyvéd.

Akkor meg miről is vitatkozunk? – teszi fel a kérdést az írás, példaként hozva fel, hogy „ha az önkormányzati törvény alapján, egyebek mellett „a helyi közutak és tartozékainak kialakítása és fenntartása” a helyhatóság kötelező feladata, az alaptörvény szerint ehhez a kiadásokkal arányban álló központi költségvetési támogatásra jogosult. Gondoljunk például a Lánchíd régóta húzódó felújítására: mutogathat a kormány a főpolgármesterre, de olvassanak bele a Fidesz képére szabott „alkotmányba”. Abból az is kiderül, hogy a „helyi önkormányzat és az állami szervek a közösségi célok elérése érdekében együttműködnek”. Ennek egyelőre a nyomát sem tapasztalni, mert a kormány leginkább Karácsony Gergely lejáratására törekszik – emlékeztet Magyar György.

Az írás további „még jónéhány” kötelező feladatra is kitér. Ilyen többek között a településüzemeltetés, az egészségügyi alapellátás, az óvodák és bölcsődék fenntartása, gyermekjóléti és szociális szolgáltatások sora, a helyi közösségi közlekedés biztosítása és a hulladékgazdálkodás. (Ez utóbbi kapcsán megjegyezi: a szemétdíjat az állami kukaholding szedi be, de még azt is „elfelejtik” a szolgáltatást ténylegesen nyújtó településeknek átutalni. Így legfeljebb ellepi a szemét városokat.)

A megszorítások miatt nincs miből

Nagy kérdés, hogy a kötelező feladatokra vajon meddig jut pénz, mert az állam a tényleges költségeket soha nem fedezte. A helyhatóságok a központi költségvetésnek eddig is csak öt százalékát kapták meg támogatásként, Budapest esetében pedig minden ott megtermelt száz forintból hármat ad vissza az állam.

Azonban az újabb megszorítások már azt jelentik, hogy a kötelező feladatok  finanszírozásához az önkormányzatok saját zsebből sem tudnak hozzájárulni. Az ország 3200 önkormányzatából 2300-nak szinte egyetlen bevétele – amire Tab fideszes polgármestere által vezetett Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) is felhívta a figyelmet, a gépjárműadó eddig helyben maradó negyven százaléka volt, amit elvettek.

A tehetősebb városokra kirótt szolidaritási hozzájárulás tervezett négyszeresére emelése, az iparűzési adó várható csökkenése, az ingyenes parkolás meghirdetése pedig ezek büdzséjében üt jókora lyukat. Budapestet meg tovább büntetik: az idén elvonnának még további 12 milliárdot.

Ebben a helyzetben. a Lánchíd ügye csak csepp a tengerben. A TÖOSZ is jelezte: az önkormányzatok nyolcvan százaléka döntött beruházások elhalasztásáról, pályázatok felfüggesztéséről, ingatlanok eladásáról, tiszteletdíjak, költségtérítések csökkentéséről, de létszámleépítésről is. Hol van a folyamat vége? – ­ teszi fel a költői kérdést Magyar György.
Ha a kormány végképp el kívánja lehetetleníteni az egész önkormányzati rendszert, a kétharmad birtokában megteheti, de akkor ne tessenek szégyenlősködni, hanem bátran mondják ki: Magyarországon minden hatalom minden szinten a Fideszé! – szögezi le az írás.
 

Forrás: Hírklikk