Hol áll most az Index barométere?

Budai Balázs 2020. július 2. 09:59 2020. júl. 2. 09:59

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy az Index szerkesztőségét ki akarják szervezni külsős cégekhez. Azóta teljesen felfordult a hírportál élete, lemondott két vezérigazgató, a szerkesztőségben pedig nem tudják, mi fog történni, és veszélyben érzik a lap függetlenségét. Megpróbáltuk összegyűjteni, mi történt és hogyan jutott ide Magyarország egyik legnagyobb hírportálja.

Az Index szerkesztői közel két éve létrehoztak egy barométert, amelyen bárki ellenőrizheti, hogy szabadon dolgozik-e a hírportál szerkesztősége. A barométer elkészülése óta, végig azt jelezte, hogy az Index független, azonban június 21-én elmozdult a mutató – eszerint az oldal függetlensége veszélybe került.

Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője úgy vélte, hogy olyan külső befolyás érte a lapot, ami akár a szerkesztőség megszűnéséhez is vezethet. Ez a külső hatás egy olyan átalakítási terv, amelynek keretén belül, a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki.

Bodolai László, az Index Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány elnöke szerint,gazdasági okokból lenne szükség a változtatásra.

Két nappal később, 23-án újabb rossz hírt kellett közölnie a főszerkesztőnek: Pusztay András, az Index vezérigazgatója távozott posztjáról és kirakták az igazgatóságból Dull Szabolcsot. A vezérigazgatói posztot Ződi Zsolt vette át, aki a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa.

Dull Szabolcs ekkor azt írta, hogy a szerkesztőségben nem tudják, mi következik a vezérigazgató távozásából, de továbbra is ragaszkodnak a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez.

Az új vezérigazgató még egy teljes hete sem állt munkában, amikor Bodolai László, bejelentette, hogy Ződi távozik. „Miután megismertem a cég pénzügyi helyzetét, arra jutottam, hogy egy ekkora szervezetre vonatkozó változtatások véghezvitele túl nagy feladat számomra” – indokolta lépését Ződi és a HVG-nek adott interjújában elmondta, hogy kinevezése előtt nem látta az Index és a hirdetéseket értékesítő Indamedia Csoport közötti szerződést, amely pedig meghatározó a lap működése szempontjából. Bodolai azonban azt mondta, hogy az Indamedia segítséget fog nyújtani a lapnak, de még nem állapodtak meg abban, hogy ez milyen formában fog megtörténni.

A nyilvános adatokból az derül ki, hogy 2019- ben 1,2 milliárd forint árbevétele volt a lapnak. A gondot az okozza, hogy a cég bankszámláján 41 millió forint pénzeszköz volt. Ez az összeg nem kevés a korábbi évekhez képest, azonban, ha a személyi jellegű ráfordításokhoz mérjük – azaz a fizetésekhez – akkor már látható a probléma. A cégnek ugyanis ilyen jellegű kiadásra évente több, mint 600 millió forintot kell költenie, ami havi szinten több, mint 50 millió forint. A fizetéseken kívül, természetesen sok más kiadása is van egy ilyen nagy portálnak. Az Indexnek ugyan nem csak ez a 41 millió forint pénzeszköze van, mert 350 millió forint vevőkkel szembeni követelést könyvelt el, ami papíron forgóeszköznek minősül, de ebből tényleges bevétele csak akkor lesz, ha ezeket az összegeket meg is kapják.

A főszerkesztő cikkében beszámol arról, hogy a szerkesztőség feje fölött történnek az események, nem tudják befolyásolni a dolgok menetét. Nincs információjuk arról sem, hogy ki lesz a következő vezérigazgató, sem arról, hogy milyen változtatások véghezviteléről beszélt Ződi.

Az Index azért került szorult helyzetbe, mert nem saját maga értékesíti a hirdetési felületeit, hanem egy közvetítő cégen keresztül, ami kormánypárti. Ráadásul 2017-ből maradt egy tartozása az Indamedia felé, amiből még 179 milliót ki kell fizetni. A veszélyhelyzet alatt Vaszily Miklós, a TV2 elnöke megszerezte az Indamedia-csoport tulajdonának 50 százalékát, az Indexnél pedig attól tartanak, hogy Vaszily, aki részt vett az Origo kormányoldalra való átállításában, majd szétveri a hírportált. Ám közvetlenül ehhez nincs elég hatalma.

A cikkünk elején említett átalakítási tervet Gerényi Gábor tanácsadó – akit Vaszily barátjának mondanak – nyújtotta be az Index vezetőségének. Bodolai azóta a HVG-vel azt közölte, hogy a tervezetet nem fogadták el, és azóta már nem is dolgoznak együtt Gerényivel, de változtatni gazdasági okokból kénytelenek lesznek.

Kérdéseinkkel megkerestük a hírportál főszerkesztőjét, azonban Dull Szabolcs csak annyit árult el, hogy jelenleg még nem beszélhet a cég ügyeiről.

Azt nem lehet tudni, hogy mi fog most történni a hírportállal, az viszont biztos, hogy a barométer mutatója továbbra is azt jelzi: az Index veszélyben van.