Belaruszban országos sztrájkot hirdetett az ellenzék

HírKlikk 2020. október 26. 21:00 2020. okt. 26. 21:00

Több mint százezer ember tüntetett vasárnap Minszkben, és további tucatnyi településen voltak jelentős megmozdulások.

Az ellenzék korábban felszólította a szerinte a választáson csalással győző Lukasenkát: éjfélig távozzon a hatalomból, írjanak ki új választásokat, és engedjék ki a politikai foglyokat, ellenkező esetben általános sztrájkot hirdetnek az országban – írja a Mérce.

A vasárnapi fővárosi demonstrációra összegyűlt több tízezres tömeg „Sztrájkot! Sztrájkot!” skandálással indult meg a belváros, majd az elnöki rezidenciaként funkcionáló Függetlenség palota felé.

A hírhedten erőszakos belarusz belbiztonsági szervek az augusztus eleje óta 11. vasárnapi tömegdemonstráció résztvevői ellen is brutálisan léptek fel: több helyen használtak villanógránátokat, újságírókat, járókelőket tartóztattak le, illetve több helyen bántalmazták a tüntetőket – írja a Mérce.

Belaruszban már lassan 90 napja tartanak töretlen erővel a demonstrációk, sztrájkok annak érdekében, hogy az országot két és fél évtizede megkérdőjelezhető eszközökkel uraló Alekszandr Lukasenka megváljon végre a hivatalától, és új, ezúttal tisztességes és komolyan vehető választásokat írjanak ki.