Bezárja egyik magyar gyárát egy autóipari multi

HírKlikk 2023. szeptember 7. 08:40 2023. szept. 7. 08:40

Hiába a milliárdos nyereség, bezárják a Lear Corporation Hungary Kft. gödöllői gyáregységét, több mint 800 embert küldenek el.

Az amerikai gyökerű Lear beszállítócég 1992 óta van jelen a magyar járműiparban, és egyebek közt elektromos kábelelosztó egységek (kábelkorbács) gyártásával foglalkozik – közölte a 24.hu-val Kozma Zsolt, a Lear Munkavállalók Szakszervezetének elnöke.

A szakszervezeti vezető szerint mindez gyakorlatilag a gödöllői kábelkorbácsgyár becsukását jelenti. A kirúgások indoka pedig az, hogy a cég valószínűleg úgy látja, Magyarországon már túl magas munkaerő-költséggel jár a termelés, ami már csak azért is gond, mert azt a folyamatot, amit a gyárban végeztek, nem lehet robotizálni.

A magyar gyár bezárása előtt a Lear többek közt Szerbiában, Marokkóban és Tunéziában nyitott üzemeket, azaz mind olyan helyen, ahol még Magyarországnál is olcsóbb a munkaerő.

A Lear Corporation Hungary Kft. 276,2 milliárd forintos árbevétellel zárta a tavalyi évet, ami csaknem 19 százalékos növekedést jelentett 2021-hez képest, miközben majdnem 6,3 milliárdos adózott nyereséget termelt, ami 24 százalékos visszaesést jelentett.

A cég a gödöllői egységen kívül Győrben egy autóülésgyártó üzemet is működtet, amely az Audi Hungaria Zrt. beszállítója. Az érdekképviseleti elnök szerint a győri gyárban nem lesz létszámleépítés, mert az az üzem teljesen más üzletprofilban érdekelt, az ottani üzletvitel stabil, hosszú távon kiszámíthatóbb.

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom