Bige-Závecz felmérés 7.: nem hullik termékeny talajra idehaza Orbán orosz-barátsága

NVZS 2021. április 5. 10:40 2021. ápr. 5. 10:40

Pár napja derült ki, hogy egy vezető magyar üzletember saját pénzéből rendelt ritka alapos (egy hónapig tartó munkát feltételező) politikai jellegű reprezentatív közvéleménykutatást. A Bige László felkérésére, a Závecz Research által készített felmérés olyan témákban is kikérte az emberek véleményét, amelyek nem gyakran szerepelnek a nyilvános kutatások témái között. Ilyen – a teljesség igénye nélkül – Orbán Viktor jellemzői, a kormány és az ellenzék hitelessége, illetve állásfoglalás ügyek mellett. Más érintett témák – mint a korrupció, a kivándorlás vagy az EU megítélése – pedig azért izgalmasak, mert aktuálisan megmutatják, befolyásolja-e, s ha igen, mennyire a járvány egy éve a magyarok véleményét. A hozzánk eljutott felmérésből ezek közül szemezgetünk. Ezúttal azt nézzük meg, hogyan ítélik meg a magyarok hazánk külpolitikai orientációját.

Némi ellentmondás feszül abban, ahogy miközben a magyarok elsöprő – hogy a Fidesz kedvenc hivatkozási alapját ne mondjuk, több, mint kétharmados többséggel  – kiállnak hazánk uniós tagsága mellett (76 százalék nemet mondana egy esetleges kilépési népszavazáson), csak 46 százalék tartja nyugat-barátnak Magyarországot.

Igaz, ez a 46 százalék a relatív többséget jelenti, mivel a kijelentéssel („Magyarország az értékek tekintetében hagyományosan a nyugathoz tartozik, ezért a jövőben a nyugat felé kell törekednie”) csak a válaszadók 13 százaléka nem értett egyet, miközben közel kétszer ilyen arányban (33 százalék) „semlegesen” reagált. 

Meglehetős zavar van a fejekben, egyértelműen látszik, hogy az elmúlt 11 év immorális orbáni „tanítása” („add a pénzt, az elvek nem számítanak”) termékeny talajra talált a társadalomban. A (relatív, de azért) többség, 40 százalék egyetért az állítással, miszerint „az Európai Unióhoz való tartozás Magyarországnak anyagi, gazdasági érdeke, de ettől még az értékrend tekintetében nem kell az EU-hoz igazodni”. Közel ilyen arányban (39 százalék) semleges álláspontot képviseltek, ám ijesztően kevesen (a válaszadóknak csak az öt százaléka) vetette el teljesen, s kilenc százaléka nem értett vele egyet valamelyest.

Kompország sodródása – tényleg ez jellemez minket. Legalábbis ezt lehet leszűrni a „Magyarországnak nem kell sem a nyugathoz, sem a kelethez tartoznia, lehet önálló jövője” állításra adott reakciókból. Majdnem hajszálra pontosan egyenlő arányt képviselő három táborra oszlanak az egyetért, semleges, nem ért egyet vélemények.

Ahogy a fentiekből is látszik, a válaszadóknak közel harmada a külpolitikai jellegű témákban a középre húz, más szóval semleges. Azaz, a magyarok jelentős részének nincsenek szilárd külpolitikai preferenciái – állapítja meg a felméréshez fűzött értelmezés.

Ez egyetlen kérdésre nem igaz – s ebben Orbánék sokéves sulykolásának kudarca lelhető fel. Kifejezetten népszerűtlen ugyanis a kormány közeledése az oroszokhoz: a magyarok töredéke (13 százaléka) gondolja csak, hogy Oroszországhoz kellene közelednünk, a legtöbb ember ezzel nem ért egyet (46 százaléka)

Forrás: Közhangulat, problémák, értékek

Megj.: az összes – kormánypárti, párt nélküli és ellenzéki pártra szavazók – összefésült véleménye alapján

A Bige-Závecz felmérésről szóló sorozatunkban eddig megjelent írásunk:

1. A fideszesek negyede szerint Orbán hataloméhes

2. Törvények és programok helyett vezérre vágyik a magyarok fele

3. A magyarok szerint az ellenzék hitelesebb az Orbán- kormánynál

4. Kétharmados vereséget szenvedett el a Fidesz az EU-val szemben

5. A magyarok kétharmada megkérdőjelezi Orbánék igazságosságát

6. A relatív többség szerint Orbáné az eddigi korruptabb kormány