Bolondozás a rémmel az RTL Klubon

Puzsér Róbert 2020. szeptember 25. 18:53 2020. szept. 25. 18:53

Az Álarcos énekes című szórakoztató műsorban a kereskedelmi televízió döntéshozói maszk mögé rejtve visszacsempészték Eszenyi Enikőt a nyilvánosságba.

Nem áll szándékomban igazságot osztani Eszenyi Enikő, a vígszínházi rém kapcsán. Kevés kétséget táplálok az iránt, hogy visszaélt a hatalmával, de nem tudom, milyen mértékben s milyen gyakran bántalmazta, kínozta és alázta meg a neki alárendelt színészeket. Legyen Eszenyi Enikő bármekkora mételye a magyar nyelvű színjátszásnak, ettől még az ő esetében is zavaró volt, hogy a vádemeléssel együtt született az ítélet, a tárgyalás pedig elmaradt.

Az RTL producerei a vasárnap esti tartalmatlan szórakoztatás csúcspontján a rém visszatérésével valósággal sokkolták a zsűrit, a közönséget és a magyar nyilvánosságot. A tévécsatorna úgy tesz, mintha mi sem történt volna, mintha a világ legtermészetesebb helyzete lenne az, ahogy tigrisjelmezben bohóckodik az az Eszenyi Enikő, akit beosztottjai pár hónapja nyilvános felháborodás keretében űztek el a Vígszínházból. A vasárnap esti bolondozást professzionális szervezés előzi meg: szigorú szabály, hogy az álarcok levételének pillanatáig legfeljebb négy ember tudhatja, ki van a maszk mögött – az RTL eljárása, Eszenyi Enikő alattomos rehabilitálása kirívóan súlyos visszaélés a formátum adta privilégiummal.

Mindezt az az RTL követi el, melynek minden eszköze meglenne, hogy a közvélemény tudomására hozza, kicsoda Eszenyi Enikő – sőt: ez alighanem kötelessége is volna. Ehelyett az RTL egyszer csak úgy dönt, hogy az erkölcsi és szakmai szempontok ezúttal nem is olyan fontosak – majd Sebestyén Balázs elveszi a gyalázat élét valami poénnal, majd Csobot Adél visít valami butaságot, ami úgyis emlékezetesebb lesz.

Nem állítom, hogy Eszenyi Enikőnek egyszer s mindenkorra el kell takarodnia a nyilvánosságból. Nem hiszek az eltörlés kultúrájában, az irgalom híve vagyok – csakhogy annak, ami vasárnap este az RTL Klubon történt, semmi köze a megbocsátáshoz. Magyarországon a komplett társadalom torkán lenyomták a metoo-hisztériát, és a sérelmi kultúra elterjesztésében az RTL az élen járt. Akkor viszont legyen már az a metoo komolyan véve! Természetesen szólhatnak érvek amellett, hogy Eszenyi Enikőt rehabilitálni kell, ennek azonban biztos, hogy nem az agresszor tigrisjelmezbe öltöztetése a módja. Egyetlen RTL-es főnöknek sem volt joga ebbe a helyzetbe hozni a magyar kultúrát és a magyar társadalmat.