Botrány Rákospalotán, a DK-s polgármester fia is kapott bizottsági helyet

HírKlikk 2019. november 14. 12:16 2019. nov. 14. 12:16

Rákospalotán sem sikerült botránymentesen indítani az ellenzéki többség irányítása alá került képviselőtestületi munkát - írja a Magyar Narancs.

A portál cikke szerint nem kis felháborodást okozott a november 6-i testületi ülésen a helyi ellenzék, azaz a fideszesek körében, hogy a DK-s polgármester egyetemista fia az egyik önkormányzati bizottság tagja lett. Németh Angéla a hétvégén Facebook-posztban igyekezett exkuzálni magát, amiért fiát a XV. kerület népjóléti bizottságának külsős tagjává választották.

A DK-s polgármester védelmébe vette az általa irányított képviselőtestület november 6-i határozatát: a polgármester azzal indokolta a döntést, nem a családi kötelék, hanem az alkalmasság döntött egyetemista fia megválasztásakor. "Jelenleg szociális munkásnak tanul az ELTE-n. Hosszú évek óta dolgozott a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat polgármestereként. Rendszeresen részt vett kerületi eseményeken, szervezett ilyeneket" – írta a közösségi oldalon.

A képviselőtestület ülésén a Fidesz „családi vállalkozást” emlegetett, amit Matlák Gábor alpolgármester azzal próbált hárítani, hogy a fiú saját jogán közéleti szereplője a XV. kerületnek: évekig vezette a GYIÖK-öt, amelynek éléről éppen édesanyja polgármesterré választásakor mondott le. Ez 2018 őszén történt, amikor Némethet időközi választáson a XV. kerület polgármesterének választották, miután a szintén DK-s Hajdu László az országgyűlési képviselői munkát választotta a kerület vezetése helyett. "És igen, ő is tiszteletdíjat kap a bizottsági munkájáért, mint a többi külsős bizottsági tag, bruttó 200 ezer forintot, ami nettó 133 ezer" - magyarázkodott a fia fizetése miatt is a polgármester.

A polgármester a Magyar Narancs megkeresésére azt mondta, nem látta sem jogi, sem etikai akadályát a döntésnek. Hozzátette, egyik külsős bizottsági tag jelölését sem kellett indokolni. Németh Angéla nem lát összeférhetetlenséget az ügyben, mivel a képviselőtestület szavazta meg az egyik képviselő javaslatára, és azt sem hiszi, hogy a fiának bármiben hátrány kellene elszenvednie, mert a polgármester családtagja.

Forrás: Magyar Narancs