Brüsszel helyretette Orbán Viktort vakcinaügyben

HírKlikk 2020. október 31. 10:40 2020. okt. 31. 10:40

Minden vakcinának, amely az Európai Unióban elérhető, vagy elérhetővé válik, meg kell felelnie a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak – jelentette ki Eric Mamer, az Európai Bizottság szóvivője a brüsszeli testület pénteki sajtótájékoztatóján.

Mamer arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy miként illeszkedik az uniós bizottság oltások beszerzésére és terjesztésére javasolt, szigorú minőségi megfelelést rögzítő stratégiájába az, hogy Orbán Viktor belejelentette, Magyarország a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytat.

A szóvivő válaszában – Magyarország említése nélkül – kiemelte: nem lehetséges egy unión kívüli országból oltóanyagot vásárolni és használni azt, Európai Unióban a szükséges és érvényeben lévő uniós eljárásoknak és elvárásoknak való megfelelés hiányában.

Vivian Loonela illetékes bizottsági szóvivő közölte: az Európai Bizottság intenzív tárgyalásokat folytat több oltóanyag-gyártóval, amelyek termékfejlesztései ígéretes eredményeket mutatnak. A bizottság eddig három vételről szóló megállapodást kötött a vakcinákhoz való hozzáférés biztosítása érdekében, és további három gyártó esetében közel áll a tárgyalások lezáráshoz.

Arra emlékeztetett, hogy az uniós bizottság ajánlást tett közzé a vakcinák szállítására és tárolására vonatkozóan.

Világos, szükséges és kulcsfontosságú, hogy valamennyi tagállamban technikailag összehangolt és politikailag elfogadott oltási stratégiák készüljenek, beleértve a hatékony és következetes kommunikációt és az álhírek elleni küzdelmet. Kiemelt fontosságú a koronavírus elleni hatékony és biztonságos oltóanyagok gyors fejlesztésének és jóváhagyásának támogatása.

Minden vakcinának, amely engedélyt kap arra, hogy az unió piacára kerüljön, meg kell felelnie az európai piacon található összes gyógyszerre vonatkozó, magas szintű biztonságossági és hatékonysági követelménynek – tette hozzá a szóvivő.

Forrás: MTI/Hírklikk