Budapest már most tele van!

HírKlikk 2020. szeptember 13. 06:00 2020. szept. 13. 06:00

A budapestiek 69 százaléka támogatná az autósforgalom csökkentését Budapesten – ez derült ki a Závecz Research friss kutatásából.

A Magyar Autóklub szerint, Budapest már most tele van. Közben a Közlekedő Tömeg Egyesület úgy véli, a home office és online ügyintézés is elősegíthetné, hogy kevesebb autó legyen az utakon.

A Závecz Research felmérése alapján, a fővárosiak 69 százaléka támogatná az autóforgalom csökkentését célzó intézkedéseket, és csupán 26 százalékuk ellenezné azokat. 

Két érdek „csap össze” – ezt a Magyar Autóklub műszaki igazgatója mondta. Azok, akik élhető várost szeretnének, és azok, akik autóval szeretnének eljutni egyik pontból a másikba. Budapest azonban már így is megtelt a szakember szerint. 

„Sem parkoló, sem közlekedés, sem gyorsaság gyakorlatilag most már nem lehetséges. Tele lett, teltház lett, ezt át kell gondolni, át kell szervezni, itt forgalomszervezésekre lesz szükség a jövőben" – nyilatkozta az ATV Híradónak Gátfalvi Csaba, a Magyar Autóklub műszaki igazgatója.

A Közlekedő Tömeg Egyesület úgy véli, azt a tendenciát kellene megfordítani, hogy autók ezrei jelenjenek meg a budapesti közlekedésben. Szerintük az alternatív megoldások mellett, az utazási igények csökkentése is segíthetne ebben.

„Minél több munkahelyen tegyék lehetővé a home office-t, illetve a közigazgatásban az ügyintézésre legyen lehetőség online módon azokon a területeken is, ahol ez egyelőre nem lehetséges" – mondta Szalay Áron, az egyesület elnöke.

A felmérés szerint, a párthovatartozás sem jelent éles törésvonalat az autós forgalom csökkentése kapcsán. Az ellenzéki választók 80, de még a kormánypárti szavazók 52 százaléka is támogatná az autóforgalom korlátozását.