„Orbán Viktor az Európai Unió egyik nagy provokátora"

HírKlikk 2020. május 22. 16:40 2020. máj. 22. 16:40

Orbán Viktor az Európai Unió egyik nagy provokátora. Eddig azonban elkerült egy végsőkig menő, komoly konfliktust. Most is így tett. Az Európai Bíróság büntetés-végrehajtási intézményhez hasonlította a tranzitövezeteket, amelyekben Magyarország fogva tartotta a menedékkérőket. Most ezeket a táborokat bezárják, az eddig ott lévő menedékkérőket már áthelyezték – írja kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung

A budapesti kormány ajánlata úgy hangzik, mintha békét kínálna az Európai Uniónak, ahol az utóbbi időben újra jelentősen felerősödött Budapest bírálata. Sajnálják ugyan az ítéletet, de végső soron úgyis végre kell hajtani – mondták. 

Ám már sem Magyarországon, sem azon kívül senki nem hiszi el, hogy ettől bármit is változott volna a magyar menekültpolitika lényege. Az ország ezután sem vesz majd részt a menekültek legalább valamennyire igazságosabb elosztásában az uniós tagállamok között. És természetesen egyébként is marad minden a régiben Budapesten. 

Orbán kormánya továbbra is tesztelni fogja, hogy meddig mehet el. Európa számára ez azt jelenti, hogy érdemes nyomást gyakorolni Budapestre, mert a többi tagállam befolyásolni tudja a nehéz partnert mindaddig, amíg Orbán nem akarja a nagy konfrontációt. Ennyi, de ez minden –- írta kommentárjában a német konzervatív lap. 

A lap közölte tudósítója, Stephan Löwenstein részletesebb cikkét is a tranzitövezetek felszámolásáról „Nem fordulat, hanem további nehezítés” címmel.  

Forrás: Hírklikk