ByeAlex, a nárcisztikus trash-bölcsész és a háztartási alkalmazott, akivel élni akar

Puzsér Róbert 2021. június 24. 13:55 2021. jún. 24. 13:55

ByeAlex egy köznyilvános rejtély, akiről soha nem lehet tudni, melyik hazug médiaperszónájával rukkol elő.

Bár a miskolci bölcsész bőrében számos elkényeztetett popsztár elfér, mindegyikük üres, mindegyikük nárcisztikus, és mindegyikük az épp menő divat trendjeit hajhássza a könnyű siker reményében. Nehéz eldönteni, hogy ByeAlex mikor irritálóbb: amikor trashpop-előadóként senkise név alatt vidéki diszkóhaknikra és falunapokra hajt, vagy amikor beszédes nevű kísérőzenekara, a Sleppélén alterrock-fenegyereket alakít a Budapest Park színpadán? Nehéz eldönteni, hogy ByeAlex mikor irritálóbb: amikor szégyentelenül celebkedik, vagy amikor a hipszter filozófust adja elő? Nehéz eldönteni, hogy ByeAlex mikor irritálóbb: amikor jakuzává varratja magát, vagy amikor rózsaszín felsőben ábrándozó, naiv tinédzsernek mutatkozik? Nehéz eldönteni, hogy ByeAlex mikor irritálóbb: amikor a hisztérikus dívát szállítja le az RTL képernyőjére, vagy amikor férfinak látszani igyekszik?

A Magyar Nemzeti Bank ezüst emlékérmes díjazottja ezúttal az utóbbi mutatvánnyal próbálkozott, amikor nyilvánosan előadta, hogy számára milyen az ideális nő: „Szeret és tud is főzni. Rendet tart a lakásban. Szerintem ez nem nagy elvárás, és tök jó, ha egy lány tud ilyeneket. Emellett legyen spontán! Legyen jó a humorérzéke, hde ne ő vicceskedjen, hanem rajtam nevessen, jobban mondva velem! Ösztönözzön! Szeresse az akváriumokat és az ócenáriumokat, mert azokat imádom, néha hetente is elmegyek megnézni. Legyen hűséges, lojális, és ne zavarja, ha egyik nap hazaállítok egy embernagyságú Darth Vader-figurával!”

Ritkán olvasni ennyire nyomasztó sorokat. ByeAlex elvárja, hogy élete társa ne vicceskedjen, hanem az ő tréfáin nevessen. Számára az ideális partner egy ByeAlex-rajongó házvezetőnő. Bámulatos, ahogy ez a vakítóan ragyogó sztár az emberi kapcsolatokról tanúskodik. Elvárja, hogy a partnerét ne zavarja, ha hazaállít egy életnagyságú Darth Vader-figurával?! Ez a ByeAlex tényleg sitcomokból lesi ki a párkapcsolatok próbaköveit? Ez tényleg egy egyetemet végzett ember, aki mást sem tesz, mint dalokat ír érzelmekről, szeretetről és fájdalomról? Ezzel az attitűddel még A legyek urába sem férne be, mert a kisegítő osztályosokat másik géppel viszik nyaralni.

Figyelemre méltó, hogy ez a tartalmatlan alak, aki ha belép a szobába, eggyel kevesebben lesznek bent, ma popsztár lehet. És épp azért lehet popsztár, mert annyira együgyű, annyira konzisztenciátlan, annyira senkise, hogy bárki által fogyasztható, és bárki által formálható – s minderről annyira nincs fogalma, hogy nyilvánosan el is henceg vele. Nem is olyan rég a művészek még alakították a világot, ByeAlexet ezzel szemben a pláza kultúrája és a fogyasztás komfortja alakítja olyan szervetlenné, hogy az RTL a következő nemzedékek ízlésének és értékrendjének lebontását biztos kézzel rábízhassa.