Csak akarni  kell a pénzt és lesz

Németh Péter 2020. szeptember 12. 15:01 2020. szept. 12. 15:01

Átnéztem újra a nemzeti konzultáció 13 kérdését, illetve az azokhoz illesztett magyarázó, vagy felvezető szöveget. Azért tartottam szükségesnek, mert Orbán Viktor pénteken arról beszélt, hogy a konzultációra adott válaszok alapján fogják meghatározni a haditervet. (Mi mást, mint haditervet?) Most már tudjuk – látni nem láthatjuk, ellenőrizni nem ellenőrizhetjük –, hogy nagyjából kétmillió ember küldte vissza a válaszait, vagyis a Fidesz-tábor megint fegyelmezett volt, szinte hiánytalanul visszaküldték, ami hiányzik, azt a baloldal bűnös aktivistái lopták el, ennek megfelelően meg is született a feljelentés; nincs kétségem, hogy a bűnüldöző szervek precíz munkát fognak végezni, eszükbe sem jut megtagadni a nyomozást. Miért is tennék: súlyos bűncselekménnyel állunk szemben, azt mondják, akár 30 ezer konzultációs ív is hiányozhat, amit persze fogalmam sincs miből állapítottak meg. (Amúgy csak érdekes párhuzamként említem: ebben az ügyben széles körű lesz a nyomozás, Szijjártó Péter ügyében viszont az ügyészség semmi okot nem lát arra, hogy kiderítse: történt-e törvénysértés. Egyébként bátran ideírom, segítségként: igen, történt.)

Visszatérve a nemzeti konzultáció és a jelenlegi járványhelyzet kérdéseihez, a júniusban közzétett kérdések közül igazán érdeminek csak az elsőt nevezhetjük. Abban konkrétan felsorolják a lehetséges intézkedéseket, az ingyenes parkolástól a kötelező maszkviselésig, mindösszesen kilenc pontban. Csupa olyan egyébként, amelynek eldöntését – tiltást, korlátozást – semmiképp nem lehet a lakosságra bízni, mert például, ha Doktor Gödény eredményesen kampányol, akkor nem kell majd maszkot hordani? Vagy, ha a társadalom – illetve a fideszes válaszadók csapata – úgy dönt, hogy nem kell lezárni az ország határait, akkor nem fogják? Ja, jut is eszembe, ezt lezárták, anélkül is, hogy feldolgozták volna a konzultáció idevágó kérdését. Amúgy pedig: ezek a tételek nem kizárólagosak, ha akarja valaki, az összes lehetséges tételre igennel, vagy nemmel válaszol. Mindazonáltal szép gesztus a kormánytól, hogy lehetőséget ad nyolcmillió állampolgárnak, hogy részese legyen a kormányzásnak, bár azt azért lássuk be: Orbánék semmit nem bíztak a véletlenre. Úgy kérdeztek, hogy lényegében már válaszoltak is. Ehhez képest, vagyis ha tudták, mit akarnak hallani, illetve dönteni, meglehetős felkészületlenség, tanácstalanság jellemzi a kabinetet, ami biztos: ütni kell, bármi áron a fővároson.

Most például nem elvesz a kormány Budapesttől, hanem belekotor a zsebébe; aktuálisan 100 milliárdot talált ott – Tarlós hagyatékaként –, és abból akar 50 milliárdot elköltetne taxisoknak, vendéglátósoknak, mint a Covid legsúlyosabb veszteseinek. Ezen felül, a miniszterelnök nem lát feladatot a maga számára Budapesten, ezért aztán nem is válaszol normálisan Karácsony Gergely kérdéseire, inkább arra inti őt, hogy ne biciklisávokat fessen fel, itt nem babra megy a játék, hogy vagy sikerül, vagy nem. Vagyis, Orbán szerint, a főpolgármester nyilván nem jutott el a legfontosabb felismerésig, amihez a miniszterelnök a nemzeti konzultáción keresztül igen, tehát ahhoz, hogy „nem engedhetjük meg magunknak, hogy a vírus újra megbénítsa az országot”. Lássuk be, egy ilyen tétel felfedezéséhez minimum 2 millió bölcsessége kell. Arra a megállapításra viszont a konzultáció segítsége nélkül jött rá, hogy ha az ember akarja, hogy legyen pénz, akkor lesz. 

És, lássuk be, ez a legfontosabb. Meg kell szívlelnünk, így kell élnünk a jövőben: csak akarni kell és lesz pénz. De azért talán nem árt, ha felfogadunk személyi tanácsadókat is, akik ez ügyben támogatnak majd bennünket. Olyanokra gondolok, mint Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Szijj László. Ők is úgy gazdagodtak meg, hogy akarták a pénzt, és felfogadtak kiváló mentort maguk mellé. Történetesen nekik Orbán Viktor jutott.