Csak elfogulatlanul!

Vasvári G. Pál 2021. április 8. 18:19 2021. ápr. 8. 18:19

Igazán szép, hogy a honi külügy diplomáciai eszközökkel áll ki Petry Zsolt magyar állampolgár mellett. Akitől megvált munkaadója, a Hertha BSC, miután a Magyar Nemzet interjújában nem állt ki a csapata által vallott értékek – a sokszínűség és a tolerancia – mellett. De mi lenne, ha…

Németország budapesti nagykövetségének ügyvivőjét ma reggel a hivatalába kérette Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára. Az erről szóló közlemény szerint az államtitkár kifejezte a kormány megütközését afelett, hogy „Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt”.

Hát ejnye-bejnye! De nagyon ám! Miféle csúf, gyalázatos dolog mégis, hogy egy külföldi munkaadó elvárja az alkalmazottaitól az általa vallott értékek képviseletét, és ők ne nyilatkozhassanak akár azokkal ellentétesen?! És a szólásszabadság? Felháborító!…

És ezzel a Hertha nincs is egyedül. Példának okáért – meg a halványuló emlékek felidézésére – említhetjük akár a tárca, a KKM példáját is, amelyről a Magyar Nemzet cikke nyomán 2014 december 29-én így adott hírt az MTI:

Hullanak a fejek a külügynél

A magyar nagykövetek közel háromnegyedét lecserélték… hatvan külképviselet élén történt meg, illetve van folyamatban a vezetőváltás, amióta Szijjártó Péter átvette a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítását… Új magyar külpolitikára van szükség… Az új feladatok ellátásához pedig olyan emberek kellenek, akik ezt a munkát el tudják végezni – érveltek a tárcánál”.

Amiből ugye világosan következik: a magyar külképviseletek addigi vezetői közül minden tízből hét – akiket lapátra tettek – a tárca vezetése szerint alkalmatlannak ítéltetett az „új magyar külpolitika” – azaz a munkáltató által vallott értékek – képviseletére. Kötve hinnénk, hogy ők, eladdig fegyelmezett diplomataként, nagykövetként ne a hivatalos magyar álláspontot hangoztatták volna minden nyilvános megszólalásuk alkalmával. Szóval, még annyit sem olvashattak akkor a fejükre, amennyit a Hertha BSC rótt fel most Petry Zsoltnak…

Kilenc hónappal később, egy nagyköveti értekezleten már az is pontosan tisztázódott hogy az ominózus új külpolitika képviseletére kiválasztott – zömmel már új – magyar nagyköveteknek miféle „menekültügyi” feladatot is szánt Orbán Viktor:

„…azt tanácsolta a magyar nagyköveteknek, hogy annál keményebben képviseljék a magyar kormány álláspontját, minél jobban bírálnak bennünket… Magyarországnak önálló külpolitikát kell vinnie, ennek a magyar érdek a mércéje”.

*

Nagy kérdés: érhetne-e ma Magyarországon bármiféle „egzisztenciális retorzió” egy KKM alkalmazottat – mondjuk nagykövetet –, az iméntiekkel nem tökéletesen egybevágó „nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt”? S ha érne, akkor ugyan kit rendelnének be a minisztériumba, hogy a történteken megütközve, megvédjék a csupán szabad véleményét hangoztató érintett magyar állampolgárt? Kitől is?

Ne törjétek a fejeteket! Nem olyan bonyolult ez, mint amilyennek látszik. Ha a szomszédék Pistije fenékbe rúgja a mi Ferkónkat, az vérlázító! Bosszúért kiált. De ha a mi Bélus fiunk veri kékre-zöldre az öccsét – ugyancsak a mi Ferkónkat –, akkor semmi probléma! Az családi ügy. Oszt' jó napot!...