Csalódás a német soros elnökség, mert Merkel túlságosan elnéző Orbánnal szemben

HírKlikk 2020. szeptember 29. 14:00 2020. szept. 29. 14:00

Ha Németországon múlik, az olyan országoknak, mint Magyarország és Lengyelország, nem kell majd számolniuk azzal, hogy kevesebb uniós milliárdot kapnak, ha megsértik a jogállamiság követelményeit, és erre az Európai Parlament képviselői felháborodottan reagálnak.

Ezt állapította meg az ARD német közszolgálati műsorszóró esti híradójának brüsszeli tudósítója. Mint mondta, Angela Merkel nagy reményeket keltett Brüsszelben, mert arról volt szó, hogy a német soros elnökség témája – a tervek szerint – a jogállamiság egyes tagállamokban látható leépítése lett volna. Legalábbis Merkel ezt mondta az Európai Parlamentben, amikor országa július elején átvette a soros elnökséget.

Most, alig három hónappal később, elérkezett a kijózanodás pillanata: a német soros elnökség azzal kapcsolatos új javaslata, hogy miként kössék a támogatások kifizetését konkrétan az európai joghoz, messze elmarad az Európai Parlament képviselőinek elvárásaitól. Felháborodás, bosszúság, tanácstalanság – a képviselők szerint, ez uralkodik a legnagyobb frakciókban. Úgy látják, a német soros elnökség enged Orbán Viktornak, és ezt nem lehet közvetíteni az uniós polgárok felé – mondta Katarina Barley (SPD), a parlament alelnöke. „Minden utazásomon, amelyet a tagállamokban teszek, azt hallom a polgároktól: nem látják be, hogy a pénzük olyan országokba folyik, amelyekről lehet tudni, hogy az ott kormányzók a saját zsebeikbe tömik azt, mint például Orbán Viktor és a haverjai. Megnyirbálják a szabad sajtót, kantárra fogják az igazságszolgáltatást – ezt nem lehet a mi pénzünkből finanszírozni. Az én véleményem pedig az, hogy igazuk van azoknak az embereknek, akik ezt mondják” – jegyezte meg Barley. Kifejtette: azt akarja – és ebben egyetért a parlament képviselőinek többsége –, hogy a költségvetésből és az újjáépítési alapból a pénzek csak olyan országokba kerüljenek, amelyek tiszteletben tartják az alapvető európai értékeket. Ennél az új német javaslat jóval óvatosabb: csak azokra az esetekre irányozza elő a támogatások csökkentését, ha a jogsértés közvetlen hatással van az EU pénzügyeire. Így a korrupciót és a jogsértést lehet ugyan büntetni, de más súlyos jogsértéseket – például a sajtószabadság korlátozását, vagy az igazságügyre gyakorolt politikai nyomást – nem lehet.

Német diplomaták visszautasítják a parlament bírálatait, azzal, hogy szükség van kompromisszumokra, hogy a pénzek mielőbb eljussanak a koronavírus miatt súlyos károkat szenvedő tagállamokba. Daniel Freund zöld politikus szerint, a sürgősség felhozása ürügy, Berlin hagyta magát megzsarolni Orbán Viktortól és a többi tekintélyelvű kelet-európai kormányfőtől. „A tanács most gyakorlatilag zsarolja a parlamentet, és rá akar bennünket kényszeríteni, hogy eldöntsük: akkor most szolidaritást akarunk, vagy európai értékeket, holott mindkettő az EU abszolút alapvető pillére” – mondta. A parlament támogatása nélkül a sokmilliárdos csomag nem léphet életbe.

A német javaslat ellenszélbe ütközik néhány tagállam részéről is, például Hollandia és a skandinávok  ellenzik. Ezek az államok – akárcsak a parlament – szintén szigorú jogállamisági szabályokat akarnak, mielőtt megszavazzák a csomagot. A következő, szerdai tárgyalási fordulón a német nagykövetre alighanem súlyos nyomást gyakorol az unió és több tagállam.

Forrás: Hírklikk