Csepelen erősít az MSZP, összezár az ellenzéki összefogás érdekében

Harkai Péter 2020. július 29. 18:52 2020. júl. 29. 18:52

Egy hete került ki egy hosszú és a belső konfliktusokat tapintatlanul a nyilvánosság elé lapátolt sértődött poszt a helyi MSZP-s nagyöreg Dobák István részéről, aki elfogult magyarázkodással reagált arra a tényre, hogy változások kellenek a kormánypárt megtörésére. A helyi szocialisták elnöke, Bangóné Borbély Ildikó nem híve a kibeszélésnek – a belső konfliktusnál fontosabbnak tartja a csepeli ellenzék erősödését. 

A csepeli ellenzéki pártoknak az őszi választás idején az utolsó pillanatban sikerült megegyezniük, amikor már szinte a körmükre égett az ajánlások begyűjtése. Mindenki tudta, hogy amint létrejön a hatpárti egyeztetés, mindenkinek fel kell adnia valamennyit a saját pozíciójából a közös együttműködés és fellépés érdekében. Érdeksérelmektől sem mentes kompromisszumokra lesz szükség a hatékony összefogás erejéhez a kormánypárttal szemben – ez teljesen nyilvánvaló és egyértelmű volt.

Mint kiderült, a helyi választói akarat is ezt szorgalmazza és a teljes ellenzéki összefogásnak szavaz bizalmat – ez itt sem volt másként, amint történt a többi körzetben is. Az vitathatatlan tény, hogy mindezt kemény munka árán tudták megteremteni Csepelen, amint az is tény, hogy ehhez mindenkinek fel kellett áldoznia valamit a pozíciójából – ez azt is jelentette, hogy 2014-hez képest, nem indulhatott mindenki egyéni körzetben. A konfliktus innen ered.

Mi a konfliktus? A konfliktus az, hogy az egyik, több cikluson át egyéni önkormányzati MSZP-s képviselő, Dobák István a fentiek értelmében, nem indulhatott.

A 69 éves Dobák István azzal próbálta védeni a pozícióját, hogy egy esetleg rosszul megválasztott fiatalabb jelölttel szemben, a körzetét csak ő tudja megvédeni/megnyerni, amiért ciklusokon át tevékenykedett. Az élet erre néha persze rácáfol – a helyette elindított 48 éves Losonczi Róbert magabiztos többséggel hozta a körzetet. Ez is azt bizonyította, hogy az embereket az érdekelte, hogy végre létrejött az ellenzéki összefogás, erre szavaztak és egy ember állt szemben egy kormánypártival.

A 2019-es választáskor az összefogás kompromisszumaként három-három körzetet kapott az MSZP, a DK, a Momentum, kettőt a Jobbik és egyet az LMP – a szocialisták a háromból hármat meg is nyertek úgy, hogy a kampány alatt, lényegében végig őket ütötte az ellenfél.

Hogy a magát mellőzöttnek vélő Dobák István miért most érezte úgy, hogy személyeskedő támadást intéz a harcostársai ellen, annak a legkézenfekvőbb oka az lehet, hogy tisztújítás közeledik a pártban, s a szeptemberi kongresszusra vissza szeretne simulni rég megszokott, komfortos pozíciójába. Ehhez – a jelek szerint - egy belső konkurenciaharcban tervezhetett előremenekülni, egyúttal egy finoman szólva sem túl bajtársias gesztussal, a nyilvánosság elé lökve a „családi” vitát.

A kormánypárttal szembeni egyetlen hatékony fellépésnek, az össz-ellenzéki összefogásnak súlyosan ártó kibeszélés miatt, az MSZP belső vizsgálatot indított, elvégre egy pártnak vannak kimondott és ki nem mondott etikai szabályai is, amikbe nem tartozik bele a hátbatámadás. Legalábbis ez a következtetés vonható le az egyik megtámadott, Bangóné Borbély Ildikó szavaiból, akit az éppen összezáró és új hangot kereső MSZP-vel szembeni belső támadásról kérdeztünk:

– Párttársunk csalódását megértem, elvégre nem könnyű belátni, hogy az eddigi, ciklusokon átívelő politikai gyakorlat is része volt az ellenzék átmeneti hanyatlásának úgy országosan, amint Csepelen egyaránt. Megértem a csalódást annak fényében is, hogy a változásra törekvő igényünket nehéz elfogadni, nehéz belátni, hogy a szélesebb állampolgári érdek sikere reményében pokoli nehéz egy politikai pálya alkonyán a személyes érdeket feláldozni a közjóért. Mindezt megértem, de el nem fogadom és nem a személyemet érintő nemtelen támadások miatt, hanem azért, mert az őszi választás bebizonyította – csak a közös összefogás adhat bármilyen reményt a Fidesz legyőzésére. Ennek érdekében áldozatokat kell hoznunk itt, Csepelen is. Aki ezt nem látja be, az nem a NER-nek akar véget vetni, hanem az élethosszig tartó pozíciók rég leköszönt elvárásának álomvilágában él – nyilatkozta a történtekkel kapcsolatban Bangóné Borbély Ildikó.

 A belső konfliktus további részleteiről nem kívánt többet mondani, mivel – szavai szerint – egy család belső problémáit sem a nyilvánosság előtt illő tisztázni, hanem sokkal inkább a közösség otthonául szolgáló négy fal között, lehetőleg fehér asztalnál.

Azt megerősítette, hogy sem az MSZP, sem a szövetségesei számára nem elfogadható semmilyen olyan lépés, ami az együttműködést veszélyeztetheti – sem a szövetség pártjai, de a sajátjaik részéről sem. Aki ennek árt, azzal szemben a megfelelő lépésekkel kell reagálni. Meggyőződése, hogy a kritikának helye van egy pártban, de azt, ha valóban a jobbítás szándéka vezérli, belül kell lefolytatni. Egy szubjektív, vélt igazságot egyenesen a közösségi médiába kiteregetni nemhogy a Fidesz elleni harcban, de még a hátsó gangon játszó gyerekek közt sem elfogadott eszköz.