Csúcsdöntés készül – az idei év legnagyobb balatoni szenzációja lesz a szombati átúszás

Harkai Péter 2020. július 31. 19:45 2020. júl. 31. 19:45

Kikötőprivatizálás, szabadstrandzár, algásodás, Balaton-part kisajátítása: idén jóformán csak lehangoló hírek érkeztek a magyar tenger hullámairól – eddig. Wladár Sándor, az úszószövetség elnöke egyéb szenzációról is beszámolt portálunknak.

A tömegrendezvények prolongált szigorítása, a vízminőség ingadozása, a járványveszély dilemmái, no pláne a megnövekedett részvételi díj mind-mind kérdésessé tette, hogy megrendezik-e az idei, 38. Balaton-átúszási versenyt szombaton 7-12 óráig Révfülöp és Balatonboglár között.

A Budapesti Sport Iroda és az EMMI közös rendezésében megszervezett, immár patinás hagyománnyal rendelkező népsport eseményről a Magyar Úszószövetség elnökét arról kérdeztük, hogy milyen reményekkel várja a holnapi versenyt. Wladár Sándor még a rá oly’ jellemző vehemenciájától is szokatlan optimizmussal közölte, hogy minden eddigi várakozást felülmúlóan örömteli a számára, hogy már eddig is közel tízezer nevezést regisztráltak. Véleménye szerint, túlzás nélkül állítható, hogy az év szenzációjaként elkönyvelhető esemény is lehet, mivel egy olyan szabadidős, nyílt vízi, hatalmas látogatottságú esemény történik, ami ebben az évben még nem volt és hasonlóra feltehetően nem is kerül sor idén. 

Információi szerint, a szükséges biztonsági előírásokra felkészültek a rendezők. Biztosítják a szeparációt, illetve orvosi vizsgálat, valamint részletes kérdőív kitöltése előzi meg a versenyzők nevezését a vízre szállást megelőzően. 

Saját, illetve az úszószövetség nevében exkluzív meglepetéssel is szolgált az elnök a Hírklikk olvasóinak, ugyanis eddig nem volt nyilvános, hogy a hivatásos sportolók közül ki, kik vesznek részt a versenyben. Örömének adott hangot, hogy még ebben az ínséges időszakban is sikerül egy nagy létszámú versenyt összehozni és ez az öröm mindannyiuké:

-A teljes úszóválogatott ott lesz Rasovszkytól, Olasz Annán át, a többiek mind. Azt is elmondta, hogy csúcskísérletre törekednek, amit jelenleg Papp Márk eredménye tart, amit Rasó meg akar dönteni, kivéve persze, ha erős ellenszélben vagy hullámzásban kell küzdenie, de hát ő egy balatoni cápa – vázolta a várható izgalmakat Wladár Sándor. 

Kiváló és közönségvonzó ötletnek tartja, hogy a 800 méteres féltávot is beiktatták a versenybe, ami legalább 800-1000 plusz versenyzőt is jelenthet – elárulta, hogy még a szövetség dolgozói is jelen lesznek a versenyen.

Összességében a magyar úszósport szempontjából is minden adott ahhoz, hogy a „Minden gyerek tanuljon meg úszni” programra is felhívhatják a figyelmet – tette hozzá, hiszen Magyarországon az úszástudáson van még mit fejleszteni, ezen dolgoznak és ennek a versenynek az is az egyik célja, hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmódra: 

– Mind a szövetség elnökeként, mind magánemberként is köszönöm a versenyben résztvevő 10 000 embernek, hogy odaáll a rajthoz, mert ezzel rangot és példát mutatnak Magyarország lakosságának a sport szeretetében és annak a megközelítően 1500 embernek az áldozatos munkáját is köszönöm, akik többé-kevésbé társadalmi munkában biztosítják mindennek a zökkenőmentes lebonyolítását – nyilatkozott a holnapi Balaton-átúszási versennyel kapcsolatban a Hírklikknek Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke.