Demonstráció készül Pakson a kormány határozata ellen

HírKlikk 2024. augusztus 3. 14:30 2024. aug. 3. 14:30

A Paksi Deák Ferenc Egyesület – amelynek színeiben indult a város júniusban megválasztott ellenzéki polgármestere – kedd estére demonstrációt szervez. Céljuk, hogy a lakosság álljon ki a várost megillető adóbevételekért. Eközben kormánypárti képviselők is felemelték szavukat a héten megjelent új kormányhatározat ellen. Eszerint ugyanis az erőmű iparűzési adójának jelentős részét, 7 milliárd forintot, elvonják a várostól, és átadják a megyegyűlésnek, amely a frissen létrehozott különleges gazdasági övezet kezelője lesz.

Mint arról beszámoltunk, a kormány különleges gazdasági övezetté nyilvánította a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló beruházás megvalósítását szolgáló ingatlanokat. E változás következtében az atomerőmű után járó bevételek már nem Paks városához kerülnek, hanem a Tolna, illetve Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzathoz.

A júniusban megválasztott új polgármester, Heringes Anita – aki októberben foglalhatja el hivatalát – megerősítette, megkereste Lázár János minisztert, hogy tárgyaljanak a kialakult helyzetről. Korábban a Hírklikknek is elmondta, mindent megtesz, hogy a város ne veszítse el az iparűzési adót, mert szerinte az a paksiaknak, és az atomerőműben dolgozóknak jár. Az ATV Start című műsorában arról is beszélt, az NB I-ben szereplő paksi focicsapat az egyetlen, amelyben csak magyar játékosok szerepelnek. „Az önkormányzat jelentős támogatást ad a csapatnak, szeretném, ha ez nem változna” – fogalmazott Heringes Anita. Arra a kérdésre, hogy ez most zsarolás-e, azt mondta: nem szeretne zsarolni senkit, de mindent megtesz a városnak járó pénzért.

Süli János, Paks és térsége országgyűlési képviselője (KDNP) közösségi oldalán az írta, a beruházástól elválaszthatatlan paksi városi fejlesztéseket nem lehet kikerülni vagy megkerülni. „Atomerőmű építő és üzemeltető villamosmérnökként, több mint három évtizedes szakmai tapasztalat birtokában, volt városvezetőként és volt kormánytagként is bizton állítom: a nemzet beruházása nem valósítható meg Paks százmilliárdokban mérhető fejlesztése nélkül, azaz a beruházástól elválaszthatatlan paksi városi fejlesztéseket nem lehet kikerülni vagy megkerülni. Az, hogy ennek a technikai megoldását hogyan is hívják éppen, arról lehet vitatkozni” – húzta alá Süli János. Kiemelte: Paks a paksiaké.

Az atomváros szerepe nemzetgazdasági szempontból ma is meghatározó, a meglévő négy erőművi blokk folyamatos, biztonságos, továbbra is nyugodt körülmények közötti üzemeltetése a magyar energetikai rendszer kulcsa. A paksi blokkokat, beleértve az újakat is, a kornak és az atomerőmű üzemeltetők felelősségének megfelelő komfortban élő paksiak nélkül nem lehet kiszolgálni! Ennek pedig ára van! Ezt a magyar kormány is pontosan tudja – fűzte hozzá Süli János.

A Paks-Press beszámolt arról, hogy két alpolgármester, Szántó Zoltán és Leber Ferenc, valamint Ulbert Sándor képviselő (Fidesz-KDNP) rendkívüli sajtótájékoztatójukon kiemelték, a paksi atomerőmű bővítése mellett a városnak szintén fejlődnie kell, amihez forrásokra van szükség. „Szeretnénk egyértelműen kinyilatkoztatni, hogy Paksnak a normál, napi életvitelhez szükséges forrásokat is meg kell kapnia, a magunk részéről ezért mindent meg fogunk tenni” – mondták. 

A Paksi Deák Ferenc Egyesület közösségi oldalán demonstrációt szervez a Városháza előtti térre, kedden este hat órára. Kérték, hogy a lakosság álljon ki az adóbevételekért. Ez a paksi lakosok pénze – fűzték hozzá. Úgy fogalmaztak: „méltóságteljes megmozdulásra várunk mindenkit, akinek fontos lakóhelye rendje és jóléte. Várjuk a paksiak érdekeit képviselő transzparenseket és táblákat.” A rendezvényen várhatóan beszédet mond Heringes Anita megválasztott polgármester, paksi képviselők, valamint Siófok polgármestere, aki korábban ugyancsak a városban lakott. Lengyel Róbert azt írta: minden együttérzése a bátor, önmagukért kiálló paksiaké.  „Az idén a júniusi választásokon Paks népe egyértelműen megüzente, hogy a Fideszből elege van és a nagy többség a változás mellett szavazott. Nos, úgy tűnik, a „válaszcsapás” nem sokat váratott magára, keményen megbüntették az ott élőket, amiért vállalták a véleményüket és valakik mellett, vagy épp valakik ellen mertek szavazni.”  

 

 

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom