Dömötör: elbuktak az ellenünk indított, magyarellenes kampányok

HírKlikk 2019. július 16. 05:03 2019. júl. 16. 05:03

Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Dömötör Csaba hangsúlyozta: nagyobb támogatást kapnak a családok, több pénz jut biztonságra, és az adócsökkentéseknek is köszönhetően nagyobb mozgástér lesz béremelésekre. A kormány politikájának középpontjában a gyermeket nevelő családok állnak, ezért is fontos, hogy elindult a családvédelmi akcióterv, már lehet igényelni a babaváró támogatást, és elindult a falusi csok is. Januárban indul a nagyszülői gyed és életbe lép a négygyermekes anyák szja-mentessége - emlékeztetett az államtitkár.

Dömötör Csaba hozzátette: a mostani időszak továbbra sem a baloldal által javasolt megszorításokról szól Magyarország számára, hanem a megfontolt gyarapodásról; a cél egy olyan ország, amely megbecsüli és ösztönzi a munkából élőket, támogatja a családokat és képes fenntartani a biztonságot, és az elmúlt hetekben hozott döntések ezt a célt szolgálják.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott, a kormányzás másik fő csapásiránya az adócsökkentés: további 2 százalékponttal csökkennek munkaadói adók, ami további béremelések lehetőségét biztosítja a vállalatok számára. Az elmúlt napokban elfogadott törvények alapján a kisvállalati adó is csökken 13-ról 12 százalékra - tette hozzá.

Közölte: a gazdaság akkor erősödhet tovább, ha közben a biztonságot is fenn tudjuk tartani, ezért a honvédelemre fordított kiadások egyetlen év alatt 30 százalékkal nőnek. Így jó úton haladunk afelé, hogy 2024-re teljesítsük a GDP 2 százalékára vonatkozó NATO-vállalásunkat - mutatott rá.

Az államtitkár elmondta: ezekhez az intézkedésekhez egy stabil, a saját lábán egyre erősebben álló gazdaság adja a hátteret. A múlt pénteken elfogadott költségvetés alapján jövőre 4 százalék körüli növekedéssel és csökkenő államadóssággal számolnak - jelentette ki. Hozzáfűzte: ez azért is fontos, mert "az európai gazdaság egén nem ritkulnak a lassulásra utaló felhők".

Kiemelte, a  jövő évi költségvetésben minden kiemelt területre több pénz jut: családtámogatásra 224 milliárddal, az egészségügyre 184 milliárddal, a nyugdíjakra 136 milliárddal, az oktatásra 60 milliárddal és a biztonságra 174 milliárd forinttal fordítanak többet.

Dömötör Csaba kérdésre válaszolva kitért arra: a kormány minden lehetséges módon kifejezi megbecsülését a legidősebb korosztály iránt, ezért vállalta, hogy megvédi a nyugdíjak értékét. Ezt a vállalását teljesítette, sőt a nyugdíjak értéke folyamatosan nőtt - közölte. Hozzátette: további nyugdíjprémiumról akkor lehet beszélni, ha a 4 százalékos gazdasági növekedés megvalósul a következő évben is.

Azt is mondta: a kormány elsősorban a családok támogatásával kívánja orvosolni a demográfiai kihívásokat, a nyugdíjkorhatár emelése nem szerepel a kormány napirendjén.

Az államtitkár a Párbeszéd által a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról szólva közölte: egy brutális adóemelési csomagról van szó, és kérdés, Karácsony Gergely tudott-e róla. Ha nem, az az alkalmatlanságának egy újabb bizonyítéka - fogalmazott.

Úgy látja, a párt javaslata újra a munkából élők és a vállalkozások nyakába rakna óriási terheteket, eltörölnék a családtámogatási rendszert, és ugyanazt a politikát folytatnák, amit 2010-ben abbahagytak. A kormány nem támogatja ezeket az adóemeléseket - jelentette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Parlament hamarosan dönt arról, támogatja-e Ursula von der Leyent az Európai Bizottság élére, Dömötör Csaba kifejtette: olyan vezetőket akarnak az uniós intézmények élére, akik kereszténydemokrata alapokon állnak, fontosnak tartják Európa értékeit, nem támogatják jogkörök elvételét a tagállamoktól, és megadják a kellő tiszteletet a tagállamoknak.

Dömötör Csaba azt is elmondta, hogy szeretnék, ha minél erősebb lenne a magyar érdekképviselet az EP-ben és minden uniós intézményben. Hangsúlyozta: az, hogy már több fideszes politikust is megválasztottak az EP bizottságaiban alelnöknek, továbbá Járóka Líviát EP-alelnöknek, azt mutatja, hogy elbuktak az ellenük indított, magyarellenes kampányok.

A klímacélokkal kapcsolatban közölte: Magyarország a 2030-ra tett vállalásainak eleget tesz, a későbbiekről pedig akkor lehet beszélni, ha látják, hogy milyen uniós források állnak rendelkezésre. Fontos a klímavédelem, de figyelembe kell venni a magyar vállalkozások és családok teherbíró képességét is - tette hozzá.

Forrás: MTI/Hírklikk