Donald Trump utolsó csatlósa több tiszteletet vár Amerikától

Föld S. Péter 2021. január 28. 19:10 2021. jan. 28. 19:10

Bár a háborúnak már vége, Szijjártónak elfelejtettek szólni, hogy lefújták a csatát, és fölösleges robbantgatni a síneket. Már nem Donald Trump, hanem Joe Biden az Egyesült Államok elnöke, akiről még az elnökválasztást megelőző napokban is igen becsmérlően nyilatkozott a magyar politikai vezetés. Orbán Viktor egy ideje nem is nyilvánult meg az amerikai választással kapcsolatban, ám Szijjártó Péter külügyminiszter annál aktívabb. Szerinte Magyarország több tiszteletet érdemel Joe Bidentől.

Szijjártó nemrégiben az Euronewsnak nyilatkozva, Európa legdemokratikusabb politikusának nevezte Orbánt. Nem vitatkoznánk a külügyminiszterrel, neki nyilván mások a szempontjai, mint azoknak, akiknek nem ez a véleményük. Szijjártó egyébként optimista a magyar-amerikai kapcsolatok alakulását illetően. Bízik abban, hogy az új amerikai adminisztrációval is megtalálják a hangot, jó lesz a viszony, és gyümölcsöző az együttműködés. A Bident támadó fideszes megnyilvánulásokat szerinte nem kell túlértékelni, kampány volt, ráadásul Biden is megsértette Magyarországot, amikor autokráciának nevezte Orbán politikáját.

Megpróbáltuk felidézni, mikor és mivel sértegette Joe Biden Magyarországot, de nem találtunk erre utaló megszólalást. Mint köztudott, a jelenlegi amerikai elnök nászútját – Tom Lantos tanácsára – a Balatonnál töltötte. Nagyon jól érezte magát, és hazatérve, egyetlen szóval sem említette, hogy a tó vize nem elég hullámos, a táj ronda és a halászlé ehetetlen. Nem szidta az Aranycsapatot sem, nem mondta Puskásról, hogy tehetségtelen pancser, a magyar kultúráról sem mondott semmi rosszat, sem Bartókot, sem Kodályt nem ekézte.

Egyedül talán az vethető a szemére, hogy – Szijjártóval ellentétben – Orbán Viktort nem tartja Európa legdemokratikusabb politikusának. Pedig, volna mit felrónia Orbán Viktornak. Például azt, hogy szinte kizárólag szélsőséges politikusokkal ért szót, és még mindig barátjának tekinti azt a Bayer Zsoltot, aki blogjában a következő szavakkal írt az akkor még csak leendő amerikai elnökről: „Az egész Biden család a legutolsó aljas hazug rohadékok tárhelye. Az öreg ezen felül egy demens ostoba seggfej, fiacskája meg egy drogos geci.”

Innen kell majd a magyar diplomáciának visszakapaszkodnia. Merthogy, ha Szijjártó egyszer majd találkozhat amerikai kollégájával – a több tisztelet követelése mellett –, bizonyára ez az írás is szóba kerül.