Egy fotót kérnek az egyetemi autonómia lángjának őrzői

HírKlikk 2021. április 27. 10:48 2021. ápr. 27. 10:48

Gyásznap az egyetemi autonómiáért címmel online szolidaritási eseményt szervezett mára a Free PTE, a Hallgatói Szakszervezet, az Oktatói Hálózat, a Veritas Virtus Libertas és a Zöld Front Ifjúsági Mozgalom abból az alkalomból, hogy az Országgyűlés 11 egyetem alapítványba való kiszervezéséről dönt ma. Az esemény szervezői ezzel akarják felhívni a figyelmet arra, hogy vannak még olyan közösségek az országban, akik nem hisznek a hatalom által politikai célokból irányított oktatásban, és továbbra is őrzik az autonómia lángját.

A Facebookra kiposztolt  felhívásukban azt írják: „április 27-én az Országgyűlés 11 darab, az egyetemek fenntartását átvevő vagyonkezelői alapítvány létrehozásáról és nekik juttatott nagymértékű állami vagyonátadásról szavaz. Ezzel a kormány az ország történelmének legnagyobb vagyonkiszervezési műveletét hajtja végre és évtizedes viszonylatokban meghatározza a magyar felsőoktatás jövőjét. Gyakorlatilag ugyanis nem marad egyetem Magyarországon az ELTE-n, a BME-n és az NKE-n kívül, amit a mindenkori állam, és így a magyar társadalom felügyelne, helyette a mostani hatalom által élethosszig kinevezett kuratóriumi tagok fognak irányítani olyan fontos szellemi műhelyeket, mint a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Corvinus vagy a Színház- és Filmművészeti Egyetem.

Ez pedig azt jelenti, hogy ők határozhatják majd meg, hogy milyen képzés folyjon ezeken a helyeken, és milyen tudással, milyen szemléletmóddal kerüljenek ki onnan a fiatalok. Ezzel egy olyan egyetemprivatizációs folyamat ér a tetőpontjára, ami példa nélküli nemzetközi tekintetben is, és ami nélkülözött mindenfajta szakmai szempontot és az érintettekkel való párbeszédet.

Ezt, az esemény szervezésében résztvevő hallgatói és fiatal érdekvédelmi közösségek nem tudják máshogy értékelni, mint az egyetemi autonómia hatalmas megsértéseként. Ezt az autoriter úthengert sajnos megállítani nem tudjuk, viszont az autonómia lángját továbbra is őrizhetjük, ezért egy online szolidaritási eseményt szervezünk erre a napra, hogy felhívjuk a figyelmet, vannak még olyan közösségek az országban, akik nem hisznek a hatalom által politikai célokból irányított oktatásban.

Ezért kérünk minden olyan támogató magánszemélyt vagy közösséget, aki egyetért az ügyünkkel és elutasítja az alapítványi modellváltásnak nevezett egyetemi „einstandot”, az posztoljon egy támogató képet a közösségi oldalán, taggelje be a saját volt, jelenlegi vagy jövendőbeli egyetemét és használja a #egyetemiautonómia és #stopegyetemprivatizáció hashtageket. A képen szerepelhet akár a szalaggal megjelölt egyetemi épület, egy szalaggal körbetekert, volt oktatásüggyel kapcsolatos politikus szobra, vagy akár egy egyetemi autonómiát támogató tábla is. A képekből a nap folyamán összeállítást készítünk. Számítunk a támogatásotokra!”

Forrás: Facebook