Egy parlamenti vita többet jelentene, mint egy nemzeti konzultáció

Veress Katka 2023. november 22. 07:00 2023. nov. 22. 07:00

Az elsők között kapta meg és töltötte ki az éppen aktuális nemzeti konzultáció kérdőívét Orbán Viktor. A magyar kormányfő szerint súlyos viták várnak rá Brüsszelben és ezzel tudnak az emberek felhatalmazást adni neki, hogy védje az álláspontját.

„Nem érdemes úgy csinálni, mintha lenne értelme annak a mondatnak, hogy a miniszterelnököt a nemzeti konzultáció arra hatalmazza fel, hogy jó kikötőbe kormányozza a magyarok hajóját. Az egész nemzeti konzultációnak sincs értelme, az egész egy átverés, de még annál is kevesebben veszik ezt komolyan, mint ahogy hinnénk” – mondta a KlikkTV Heti Egyenleg című műsorában Szentpéteri Nagy Richard politológus és Lakner Zoltán politológus, a Jelen című hetilap főszerkesztője.

Az alkotmányjogász szerint fontos megjegyezni, hogy még a független sajtó is komolyan veszi azt, hogy hányan töltötték ki, hányan küldték vissza, hányan mondtak igent és hányan nemet, mintha ezek valós számok lennének, miközben soha senki nem látta azokat.

Hétfőn jelentkezett Orbán Viktor a „jó hírrel”

„Megkaptam a nemzeti konzultáció kérdőívét szuverenitásunk védelméről, elindult tehát, a következő hónapokban a postás minden családnak eljuttatja a konzultációs íveket” – közölte hétfő délutáni Facebook-videójában a miniszterelnök.

Az Európai Bizottság mindenesetre nem akar foglalkozni a nemzeti konzultációban szereplő állításokkal, a szervezet elnökét pedig nem hozta ki a sodrából a róla megjelent plakát, amely Alexander Sorossal együtt ábrázolja – írta meg a Die Presse.

„Önök is tudják, mi is tudjuk, hogy a benne szereplő kijelentések teljesen hamisak” – mondta Eric Mamer bizottsági szóvivő újságírók kérdéseire. Kiemelte, hogy megítélésük szerint a magyar állampolgárok képesek lesznek dönteni a konzultációban szereplő állításokról az EB által nyújtott objektív információk alapján. 

A választás és a nemzeti konzultáció egy és ugyanazon célt szolgálja

Szentpéteri Nagy Richard emlékeztetett, az első konzultációt a közbeszéd nevetségesnek, szánalmasnak nevezte a tendenciózus és manipulatív kérdések miatt, de most már hozzászoktunk ehhez a szóösszetételhez, ehhez a jelzős szerkezethez, már túl vagyunk a nevetésen is, mert már kinevettük magunkat. Lakner Zoltán a KlikkTV műsorában kicsit visszatekintett és elmondta, már ellenzékben kitalálta Orbán a nemzeti konzultációt: 2005-ben, és 2006-ban a Gyurcsány Ferenccel vívott vitájában is elmondta, hogy ő kétmillió emberrel beszélt. „Az első nemzeti konzultáció, amelyik az alkotmányozásról szólt, egy modern program volt a tekintetben, hogy mit ér, mennyit ér egy ilyen kezdeményezés, mert addig nem volt szó a kampányban alkotmányozásról. Onnantól pedig kész tényként tálalták az ország felé, hogy itt új alkotmány lesz, és ebben a konzultációban egy dolgot nem kérdeztek meg, gondoljuk-e, hogy szükség van alkotmányra.”

Nem nemzeti konzultációt kellene tartani – vagy lehetne azt is, ha komolyan vennénk –, és nem országgyűlési határozatot kellene elfogadni, hanem parlamenti vitát kellene tartani, vagy egyszerűen csak egy nyíltan vállalt állásfoglalást kellene tennie a miniszterelnöknek, hogy mit miért fog képviselni az Európai Bizottság ülésén – tette hozzá Lakner Zoltán. Szentpéteri Nagy Richárd még felhívta a figyelmet arra, hogy „a nemzeti konzultációt kinevetik az emberek, de választáson felsorakoznak, pedig a kettőnek ugyanaz a funkciója, biztosítani a támogatást, a legitimitást.”

Folyik az ócska, gyűlöletkeltő, kirekesztő kommunikáció a nemzeti konzultáció keretében is 

Ezt már Horn Gábor a Republikon Intézet vezetője fogalmazta meg a Hírklikknek. Szerinte a kérdések között egyetlen olyan sincs, amely valódi alternatívát kínálna fel, pedig legalább egyet betehettek volna, aminek van valami tétje. „A kormány közvetlenül a Fidesz 2024-es érdekeinek kiszolgálója, s teszi ezt súlyos milliárdokért, hiszen ne legyenek kétségeink afelől, ki tudja hány tízmilliárd forint lesz majd a számla összege, beleértve a plakátkampányokat is” – húzta alá Horn Gábor.

Felkérünk minden magyar állampolgárt, aki tájékozódni szeretne az uniós politikákról, hogy saját véleménye kialakítása érdekében tekintse át az uniós információs forrásokat

Így fogalmazott az Európai Bizottság vezető szóvivője, miközben Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az X közösségi oldalon arra erősített rá, hogy Brüsszel támadást indított a nemzeti konzultáció ellen, és mindent megtesz a magyar emberek elhallgattatásáért.

Az államtitkár közölte, azt kell mondania Eric Mamer nyilatkozatára, hogy: „Brüsszelnek nem tetszik, hogy Magyarország nem úgy táncol, ahogyan ők fütyülnek." 

A Szuverenitásunk védelméről címet viselő konzultáción önálló véleményalkotásra nincs lehetőség, csak A és B válaszból beikszelni az egyiket

A kormány tizenegy kérdésben kéri ki az emberek véleményét:

  • Brüsszel el akarja törölni a rezsitámogatást,
  • Brüsszel el akarja törölni a kamatstopot, 
  • Brüsszel meg akarja szüntetni a magyarországi extraprofitadót,
  • Brüsszel Magyarországon is migránsgettókat akar létrehozni, 
  • Brüsszel által palesztin szervezeteknek nyújtott támogatások a Hamászhoz is eljutottak,
  • Brüsszel még több fegyvert küldene Ukrajnának, 
  • Brüsszel még több pénzt akar Ukrajna támogatására, 
  • Brüsszel fel akarja venni az országot az Európai Unióba,
  • Brüsszel be akarja engedni a génmódosított ukrán gabonát,
  • Brüsszel el akarja törölni a gyermekvédelmi törvényt, 
  • Brüsszelből és a tengerentúlról küldött pénzekkel akarják befolyásolni a magyar politikát.

A kérdőíveket postán küldik meg, a kitöltött kérdőívek feladási határideje 2024. január 10.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom