Egy tartományt kivéve, immár felszabadul Olaszország a járványhelyzet alól

HírKlikk 2020. május 23. 19:30 2020. máj. 23. 19:30

Gyakorlatilag mindenütt sikerült megfékezni a koronavírus terjedését Olaszországban, de a teendőknek még koránt sincs vége.

Egyetlen tartományt kivéve, egész Olaszországban egy alá süllyedt a fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta (R0 érték) a közegészségügyi hivatal (Iss) pénteki adatai szerint, miközben az olasz társadalombiztosítási intézet úgy számolta, a korábban közölt adatoknál jóval többen haltak meg a Covid-19 fertőzésben – idézi a hvg.hu.

Silvio Brusaferro, az Iss elnöke közölte, az R0-érték már csak egyedül az északi Valle d'Aostában mutat egynél magasabb értéket. „A vírus azonban továbbra is közöttünk van" – hangsúlyozta Brusaferro megjegyezve, hogy a fertőzésterjedés megfékezéséhez mindenekelőtt az óvintézkedések többhetes betartása vezetett.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter hangoztatta, hogy a járványgörbe május 29-i adatai alapján határoznak a tartományok közötti mozgás engedélyezéséről. Elmondta, hogy a tervek szerint, június 3-tól csak a „hasonló fertőzési szintet mutató" tartományok között lehet majd közlekedni, vagyis bizonyos korlátozások változatlanul érvényben maradhatnak.

Az egészségügyi tárca bejelentette, hogy ősztől az influenza elleni oltást 60 évtől akarják tanácsolni, valamint a hat év alatti gyerekek esetében is javasolják.

A polgári védelmi hatóság péntek este nyilvánosságra hozott adatai szerint, 130-cal emelkedett a halottak száma egy nap alatt, amely így elérte a 32 616-t. A halottak száma ismét enyhén csökkent az egy nappal ezelőtti 156-hoz képest. Az aktív fertőzöttek száma több mint ezerhatszázzal lett kevesebb, jelenleg 59 322. 595 beteget kezelnek intenzív osztályon. A gyógyultak száma túllépte a 136 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva, a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 228 658-t.