Egy UNESCO vizsgálat után sem várható csoda a Fertő-tó ügyében

Millei Ilona 2023. szeptember 9. 14:50 2023. szept. 9. 14:50

A Fertő-tó ügyében egy új tervezési eljárás folyik annak a – „minimum program” – megvalósítása érdekében, amiről még májusban állapodott meg Lázár János építési és közlekedési miniszter Sopron fideszes polgármesterével, Farkas Cipriánnal. Ennek a folyamatnak a vége két-három év múlva várható, vagyis 2026-ra talán le lehet menni a Fertő-partra – tudtuk meg Major Gyulától, a Fertő-tó Barátai Egyesület elnökétől. Bár az eredeti „nagy tervet” egyelőre elhalasztották, azt Lázár János és Barcza Attila, Sopron fideszes országgyűlési képviselője is szeretné megvalósítani. Major Gyula attól sem vár csodát, hogy az UNESCO vizsgálatot indít a Fertő-tónál történtek miatt. Mint megjegyezte: „mi képesek vagyunk az autópályán is szembemenni a forgalommal.”

A Fertő-tó Barátai Egyesület ugyanúgy, ahogy a Greenpeace Magyarország is óriási sikerként könyvelte el áprilisban, hogy a bíróság a Fertő-tavi természetpusztító óriásberuházás engedélyének visszavonására és új eljárás lefolytatására kötelezte a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatalt. Azután májusban Lázár János építési és közlekedési miniszter Sopron fideszes polgármesterével, Farkas Cipriánnal a Modern Városok program lezárásáról tárgyalt, azon belül is a Fertő-tónál felfüggesztett beruházásokról. Abban állapodtak meg, hogy a tó északi részén a legjobban kiépített kikötőt megnyitják a vitorlások és a horgászok előtt, a déli részen kialakítják a strandot és kiszolgáló létesítményeit, megvalósítják az ökoparkot és a kikötőt is. Lázár akkor hozzátette, hogy „B tervként valamikor az eredeti nagy tervet is meg kell valósítanunk, amit most kénytelenek voltunk elhalasztani”. Az eredeti nagy terv pedig apartmanokról, négycsillagos luxusszállodáról, medencékről és egy sportkomplexumról szól, ami ellen ellenzéki politikusok, helyi civilek és zöldszervezetek is tiltakoztak. Major Gyulánál, a Fertő-tó Barátai Egyesület elnökénél arról érdeklődtünk, mi is a helyzet most a Fertő-tónál? 

Valamit tudunk, de, hogy az mennyire fedi a valóságot, azt azért nehéz kiszűrni – kezdte válaszát. Mint mondta, áprilisban a környezetvédelmi engedélyről volt szó, és nem az építési engedélyről. Ebből következően van egy építési engedély is. Sopron országgyűlési képviselője, Barcza Attila – akinek a Fertő-tó Barátai Egyesület képviseletében szeptember 5-én részt vett a fogadóóráján –, épp aznap erősítette meg, hogy a terület építési engedélye lejárt. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mindent újra kell tervezni, illetve engedélyeztetni.  

Major Gyula felidézte: „ugyanakkor folyik egy bírósági eljárás a környezetvédelmi engedély miatt, és ha jól tudom, szeptember végén lesz a tárgyalás. Mert a Greenpeace és mi is összesen legalább 20-25 pontban megtámadtuk ezt az újra kiadott engedélyt. Ami érdekes, hogyha egyszer úgyis új építési és engedélyeztetési eljárás valósul majd meg, akkor miért is kell erőltetni a régi környezetvédelmi engedély szinten tartását, elfogadását, ha úgyis érvényét vesztette. Itt a magam részéről ellentmondást látok, de Barcza Attilától nem csak erre, több más kérdésemre sem kaptam választ.” Major Gyula szerint a képviselő annyit mondott, folyik egy új tervezési eljárás egy „minimum program” megvalósítása érdekében. Ez jelentené azt, amit Lázár János felsorolt, hogy a tó északi részén a legjobban kiépített kikötőt megnyitják a vitorlások és a horgászok előtt, a déli részen kialakítják a strandot és kiszolgáló létesítményeit, megvalósítják az ökoparkot és a kikötőt is. Annyi pontosítást sikerült még megtudni, hogy épül egy úgynevezett fogadó tér, ami a sétahajók kikötésére lesz alkalmas. Ez tehát még benne van a tervben, aminek a képviselő szerint az engedélyezése folyik. Barcza Attila ennek a folyamatnak a végére két-három év múlva számít, vagyis 2026-ra talán le lehet menni a Fertő-partra. 

A kérdés ezek után az, hogy az eredeti „nagy beruházást” is megcsinálják-e, amit Lázár János „B” tervként emlegetett? Erre Major Gyulának Sopron országgyűlési képviselője, Barcza Attila nem adott határozott választ, annyit mondott, hogy ő szeretné. Neki ez vágya és vesszőparipája is, mivel ő a turisztika fejlesztésével szeretne foglalkozni. Ám a megvalósulása 10-15 éven belül nem várható. 

A Fertő-tó Barátai Egyesület elnöke bizonytalan, hogy győzhet-e a jelenlegi hatalom a Fertő-tónál. Azt mindenesetre rossz jelnek tartja, hogy elég passzívak a soproniak, így nem tudnak olyan erőt felmutatni, mint Tatán, vagy Győrszentivánon. Pedig sok múlik Sopronon, hisz' bár az ominózus terület helyileg Fertőrákoson van, közigazgatásilag azt átvette a város még a régi rendszerben. Emiatt az ott történtekbe beleszólása van Sopronnak. 2018-ban módosították a helyi építési szabályzatot, pont annak érdekében, hogy az a bizonyos nagyberuházás megvalósulhasson. A Fertő-tó Barátai Egyesület is szeretné, ha ezt a módosítást visszavonnák, de erre egyelőre nem kaptak ígéretet.  

Közben azonban osztrák sajtóhírek szerint vizsgálatot indít az UNESCO a Fertő-tónál. Októberben várhatóan Ausztriába érkezik az ENSZ-szervezet tanácsadó küldöttsége, és közös megbeszélésekre hívja Ausztria és Magyarország illetékes hatóságait, egyebek között a Fertőrákosra tervezett – leállított – nagyberuházásról, valamint a breitenbrunni idegenforgalmi projektről, a tó vízellátásáról, a Fertő-tó Világörökség terület közelében lévő szélerő-létesítményekről. Felmerült, hogy ennek nyomán esetleg a terület elveszítheti a világörökségi címet is, ha a magyar és az osztrák oldalon zajló beruházások miatt már nem felel meg a kultúrtáj kritériumainak? Major Gyula emlékeztetett rá, hogy mindez már 2021-ben téma volt, akkor elég komoly felszólítást kapott a kormány az UNESCO-tól. Szóba került akkor is, hogy fölkerül a világörökségi vöröslistára, a veszélyeztetett területek közé a Fertő-tó. Akkor nem került napirendre ez a téma, lehet, hogy most igen, hisz' szeptember 10-25 között, a UNESCO Világörökségi Bizottságának rijadi ülésén tárgyalják majd a Fertő- tóhoz küldendő vizsgáló bizottság felállítását. Az ülésen a Fertő-tavi civileket a német World Heritage Watch civil szervezet munkatársa képviseli majd. A vizsgálat eredményeképpen az is megtörténhet, hogy a Fertő/Neusiedler Világörökségi kultúrtáj felkerül a veszélyeztetett világörökségi területek listájára. 

Major Gyula azonban csodát ettől sem vár, hisz az EU is pilot-vizsgálatok keretében vizsgálja az ügyet, és egyelőre annak sincs foganatja. A beszélgetés végén némiképp lemondóan megjegyezte: hiszen mi képesek vagyunk az autópályán is szembemenni a forgalommal.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom