Egyre több a bankkártyás csalás, Ön is áldozat lehet

HírKlikk 2019. április 10. 05:15 2019. ápr. 10. 05:15

A z egy évvel korábbihoz képest számottevően növekedett a bankkártyás visszaélések száma és értéke 2018 harmadik negyedévében, s ebben az interneten lebonyolított tranzakcióknak a legnagyobb a szerepük – írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzforgalmi statisztikái nyomán a Világgazdaság.

A jegybank adatai szerint a kibocsátói oldalon 15,6 ezer visszaélést regisztráltak július eleje és szeptember vége között, ami bő 60 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Dinamikusan nőtt a visszaélésekkel okozott kár összege is: egyetlen negyedév alatt 407,7 millió forintot ért el, ami éves alapon 37,6 százalékos emelkedés - írja a Világgazdaság.

Az MNB-nek a statisztikai adatokhoz mellékelt tájékoztatója szerint továbbra is jellemző, hogy a visszaélések elsősorban a kártya fizikai jelenlétét nem igénylő, főként internetes vásárlási tranzakciókban történnek: darabszámuk alapján mintegy 80, értékben pedig a visszaélések mintegy 83 százaléka köthető ehhez a forgalomhoz.

Mindez nem meglepő annak tükrében, hogy internetes tranzakcióknál – illetve a postai, telefonos megrendeléseknél – a múlt év harmadik negyedévében már több mint 12,5 ezer visszaélést regisztráltak, ami nagyjából 62 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi darabszámhoz képest. A visszaélések értéke 338,3 millió forint volt az internetes tranzakcióknál, az emelkedés 49,2 százalékos.

Forrás: Világgazdaság