Egyre több a homály a Libanonban felrobbant csipogók ügyében

HírKlikk 2024. szeptember 19. 17:40 2024. szept. 19. 17:40

A nemzetközi figyelem egy kis magyar cégre irányult, miközben a libanoni pager (magyarul: csipogó, személyhívó) robbanások áldozatainak száma tovább nő – mutatott rá a Der Standard. (A témával egyébként hihetetlen számú sajtóorgánum foglalkozott világszerte – a szerk.)

A bécsi liberális lap megemlíti, hogy a készülékek Gold Apollo márkanéven futnak, ennek a cégnek a székhelye Tajvan fővárosában van. A vállalkozás alapító-vezetője Hszu Csing-Kuang Budapestre mutatott, az ottani BAC Consulting kft-re, azzal, hogy a Gold Apollo csupán a márkanevet adta, a készülékeket Budapesten tervezték és gyártották.

A cégjegyzés szerint a BAC székhelye Zuglóban van, egy csendes negyedben. A megadott telefonszámon nem érhető el senki. A helyszínen az üvegezett kapun két papírcédula sorol fel több cégnevet, közöttük a BAC is megtalálható. A recepciós szerint a cégtől soha, senki nem tartózkodik ott, és levelet is csak egyszer egy hónapban hoz a posta. A helyzet pikantériája, hogy az ajtón feltüntetett többi cégnek ugyanaz a telefonszáma, mint a BAC-nak.

Vannak azonban további zavaros momentumok is. A Gold Apollo szerint három éve létezik a megállapodás, amelynek értelmében a BAC használhatja a tajvani cég nevét, de a magyar kft-t csak 2022 májusában – vagyis két és fél éve – jegyezték be és a megadott tevékenységi körben semmiféle gyártás nem szerepel. Vezetőként a bejegyezésben Arcidiacono-Bársony Cristiana szerepel. Őt az NBC érte el telefonon. Cáfolta, hogy bármiféle felelősség terhelné a felrobbant csipogókkal kapcsolatban. „Nem én gyártom ezeket, csak közvetítő vagyok. Szerintem ön félreértett valamit” – mondta. Az NBC megkereste ezzel kapcsolatban a Gold Apollót, de annak vezetője nem kívánt tovább nyilatkozni, hanem a megkezdett vizsgálatra utalt.

A magyar kormány nem sokkal később leszögezte, hogy a készülékek soha nem voltak Magyarországon. A tajvani hatóságok most azt vizsgálják, hogy a Gold Apollónak, a BAC Consultingnak, vagy még másnak van-e köze az eszközök felrobbantásához. A magyar Telex értesülése szerint a kedden Libanonban felrobbant készülékeket a Norta Global Ltd bolgár cég szállította, és a magyar BAC csupán közvetítőként szerepelt az ügyletben.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung úgy tudja, hogy az ügynek osztrák vonatkozása is van. Hszu, a Gold Apollo vezetője egy bizonyos Tomról beszélt, aki ausztriai lakos, és aki a kapcsolatfelvétel után rábírt néhány mérnököt, hogy tervezzenek meg egy pagert, hogy ezt a cég nevével forgalmazza. A Gold Apollónak soha nem volt köze a pagerek gyártásához, az külföldön történt – mondta Hszu. Hozzátette: ő maga személyesen soha nem találkozott ezzel a Tommal, mindig csak videón tartották a kapcsolatot.

A felrobbant pagerek eredetének kutatása egyelőre több kérdést vet fel, mint amennyi választ hoz. Hszu minden erejével azt akarja bizonyítani, hogy nincs köze ezekhez, ezért bejelentette, hogy beperli a BAC Consultingot – írta összefoglalójában a lap.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom