Elbukott Handó Tünde jelölte - függetlenség vagy NER?

Nagy András 2019. április 16. 12:32 2019. ápr. 16. 12:32

Az elmúlt évek legérdekesebb fordulatát hozta a hétfői szavazás a bíróságok életében - állítja Fleck Zoltán. A jogszociológus szerint a Fővárosi Törvényszék vezetői pályázatán elbuktatott Handó-jelöltet ettől még pozícióba tehetik, ám akkor nyilvánvalóvá válik, hogy a függetlennek mondott bírósági intézményrendszer már csak a NER díszlete.

A Fővárosi Törvényszék az ország legnagyobb bírósága, közel 500 bírával. Ennek a durván félezer főt foglalkoztató bírói karnak az elsöprő többsége tegnap olyat tett, amire ritkán került sor a Nemzeti Együttműködés Rendszerének 2010 óta íródó történetében: nyíltan szembementek a minden független állami szervet maga alá gyűrni kívánó hatalom akaratával.

Konkrétan az történt, hogy nagy többséggel „beintettek” az Országos Bírói Hivatal elnöke által favorizált jelöltnek, helyette Handó Tünde egyik legfőbb kritikusa, Vadász Viktor elnöki pályázatát támogatták a Fővárosi Törvényszék élére. „Az elmúlt évek legváratlanabb, egyben legérdekesebb fordulatát hozta a hétfői szavazás – értékelte a Hírklikknek Fleck Zoltán jogszociológus, alkotmányjogász.

Ugyanakkor hiába kapott ki nagyon a Handó-párti jelölt, még közel sem biztos, hogy nem ő fogja végül elfoglalni a Fővárosi Törvényszék vezetői pozícióját – hívja fel a figyelmet. Könnyen lehet ugyanis, hogy Handó valamilyen mondvacsinált indokkal érvényteleníti a pályázatot, ami természetesen a hatalommal való nyílt visszaélés volna a részéről Fleck szerint.

Fleck Zoltán

Ebben az esetben nyilvánvaló lesz, hogy a hatalom embere szembemegy a legnépesebb bírói kar akaratával, ami látványos konfliktushoz vezethet, egyben alapjaiban kérdőjelezi meg az egész intézmény értelmét. Ha bármilyen formai indokra hivatkozva bármikor visszavonható egy pályázat, akkor tulajdonképpen teljesen felesleges az egész pályáztatási procedúra, ez esetben pedig feketén-fehéren ki lehet mondani, hogy Handó nem a bírák, hanem a hatalom képviselője, aki politikai utasítást hajt végre.

Szóval Handó Tünde hétfő óta abban a kínos helyzetben találta magát, hogy vagy engedelmeskedik a bírák elsöprő többségének akaratának és kinevezi Vadász Viktort a törvényszék élére, vagy a szakmai tisztesség útjába állva nem érvényteleníti a tegnapi szavazást, ám ez esetben gyakorlatilag kimondja, hogy semmi értelme OBT-nek, OBH-nak, és az egész hazai bírósági intézményrendszernek csak a NER egyik díszlete.

Egy biztos: a fővárosi bírókkal meggyűlt a baja Handó Tündének és a NER-nek. A fenti kérdésen túl kérdés az is, lehet-e példa a fővárosi bírák bátor döntése más szervek képviselői, például nyomozó hatóságok, ügyészek, állami számvevők számára.