Eldőlt: gyógyszertárakban nem lesz kapható az influenza elleni oltóanyag

HírKlikk 2020. október 20. 12:30 2020. okt. 20. 12:30

Idén a gyógyszertárakban nem lesz elérhető a Sanofi Pasteur által gyártott négykomponensű, influenza elleni oltóanyag, azt egy együttműködési megállapodás keretében, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) számára biztosítja a cég.

A gyógyszergyártó kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: megállapodás született arról, hogy Magyarország koronavírus elleni védekezését támogatva, az idei influenzajárványban a gyógyszertári forgalomba szánt teljes, mintegy 100 ezer adagból álló oltóanyagkészletét a NNK-nak adja át a cég.       

Közölték, így a vakcina kizárólag a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálaton keresztül lesz hozzáférhető ingyenesen október-november folyamán.       

A közlemény idézi Labancz Lászlót, a Sanofi Pasteur magyarországi vezetőjét, aki szerint az influenza elleni védettség a koronavírus-járvány védekezési szakaszában kulcsfontosságú, és szakmailag és etikailag egyaránt az indokolt, hogy ebben a speciális helyzetben a védőoltást elsőként a kiemelt kockázati csoportokba tartozók kapják meg, hiszen esetükben az influenza elleni védettség életmentő is lehet.       

A gyógyszercég négykomponensű vakcinája várandós nőknek és a három évnél fiatalabb gyerekeknek is beadható.

Forrás: MTI