Elképesztő döntés a Nemzeti Választási Irodától

HírKlikk 2020. november 7. 18:30 2020. nov. 7. 18:30

Meg kell semmisíteni azokat az aláírásokat, amelyeket eddig civilek gyűjtöttek össze október közepe óta a tatai Öreg-tó partjára tervezett szállodaépítés ellen. A Nemzeti Választási Iroda a veszélyhelyzetre hivatkozva döntött így.

A Mérce írta meg, hogy az Öreg-tó partjára tervezett beruházás ellen tiltakozó tatai civilek pénteken bezárták aláírásgyűjtő irodáikat, leállították a kopogtatást és a pultozást is. Azért csinálták mindezt, mert egy pénteken hatályba lépett kormányrendelet értelmében, a koronavírus-járvány miatt meg kell szakítani minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így péntek óta aláírások sem gyűjthetők, illetve nem írható ki időközi választás sem.

A népszavazási aláírásgyűjtésből már csak hat nap lett volna hátra, így azonban ki kell várniuk a rendelet visszavonását, ami valószínűleg a 90 naposra tervezett veszélyhelyzet végével következik majd be. A Nemzeti Választási Iroda megkeresésre közölte: az eddig gyűjtött aláírások nem használhatóak fel a népszavazási kezdeményezéshez, azokat meg kell semmisíteni.

A veszélyhelyzet lejárta után, öt napon belül újra ki kell adni az aláírásgyűjtő íveket, ekkor kezdődhet elölről az egész aláírásgyűjtés, amelyre szintén 30 nap áll majd rendelkezésre. Vagyis a tatai civilek három heti munkáját egy tollvonással elkaszálná az NVI! Szalay Ildikó, a Stop Avalon! Tata civil csoport alapítója a Mércének azt mondta: jogászaik bíróságra, ők pedig tüntetés formájában utcára viszik az ügyet.