Elkészültek a jogállamisági mechanizmus alkalmazási irányelvei

HírKlikk 2021. június 18. 09:10 2021. jún. 18. 09:10

Brüsszel célkeresztjébe került az orbáni rendszer – írja a Die Presse, amely hozzájutott az új jogállami mechanizmus alkalmazását szabályozni hivatott bizottsági irányelvekhez. A jogászok a 29 oldalon az utolsó részletekig leírják, miként gondolják megvédeni az uniós pénzeket az olyan kormányoktól, amelyeknél felmerül a gyanú, hogy a jogállami elveket megsértve, a saját zsebükre dolgoznak.

A lap előfizetőknek szánt cikkében tudatja, hogy a bizottsági dokumentum öt célt fogalmaz meg, köztük azt, hogy miként lehet a szankciókat úgy kivetni, hogy azok ne sújtsák a vétlen kedvezményezetteket, polgárokat, cégeket, társaságokat. Ez főként Magyarország és Lengyelország esetében ígérkezik kulcskérdésnek, mert ott a két kormány próbálja elvágni az EU-s pénzektől az ellenzéki városokat, illetve körzeteket.

A mechanizmus működésbe lépéséhez a Bizottságnak ki kell mondania, hogy veszélybe került a jogállamiság, és hogy ez megkérdőjelezi a közösségi pénzeszközök korrekt felhasználását. Ezt követően meg kell állapítani, hogy nincs más jogi eszköz a helyzet rendezésére. Végül pedig az is szükséges, hogy az illető ország ne működjön együtt megfelelően az OLAF-fal, illetve az új Európai Ügyészséggel.

Külön foglalkozik a tervezet az agráriummal, miután Orbán sok embere a mezőgazdasági támogatásokból gazdagodott meg. Ám a puszta gyanú nem elegendő a szankciós eljárás beindítására, kézzel fogható bizonyítékok kellenek – írta a lap.

Forrás: Hírklikk