Eltörlés riadó: a fehér VIII. Henrik fekete Boleyn Annát fejeztet le a képernyőn!

Puzsér Róbert 2021. február 17. 08:11 2021. feb. 17. 08:11

Végre némi progresszió mutatkozik a fehér férfiak uralta szórakoztatóiparban: fekete színésznő játssza Boleyn Annát a Channel 5 új történelmi tévésorozatában.

Csattanós válasz ez a nemi erőszak kultúrájára és a strukturális rasszizmusra, nagy hiba volna azonban, ha VIII. Henriket hímnemű, fehér színész alakítaná – ez esetben ugyanis egy fehér férfi egy fekete nőt végeztetne ki a képernyőkön, ami bizonyára traumatizálná a progresszív nézők többségét, ezt pedig a Channel 5 sem akarhatja.

Két haladó lehetőség marad: vagy gyártsanak egy feminista filmet, melyben Boleyn Anna kiheréli a kövér, elnyomó, fehér ártányt – vagy VIII. Henriket játssza egy transznemű, cigány származású törpe színész, akinek tekintélyesebb áldozati státusza van, mint a fekete Boleyn Annának, az ő lefejezése így nem gyilkosság, hanem történelmi igazságtétel volna. Remélem, a készítők tekintetbe veszik ezeket az alapvető szempontokat, és nem gyártják le az ezredik olyan élményt, amely a fehér férfiak zsarnokságát hirdeti.