"Elveszett az Orbán tökéletességéről szóló mítosz"

HírKlikk 2019. október 23. 08:12 2019. okt. 23. 08:12

Krekó Péterrel készített interjút az önkormányzati választásról Stephan Löwenstein, a Frankfurter Allgemeine Zeitung tudósítója. A terjedelmes interjú „Az ellenzék isztambuli pillanata” címmel jelent meg a lap online kiadásában. Krekó az eredményt három fő tényezőnek tulajdonítja. Úgy véli, az ellenzéknek nagyon jó jelöltjei voltak, akik még olyanok szavazatait is megkapták, akik egyébként nem az ellenzékhez állnak közel. A másik, hogy az ellenzék minden eddiginél egységesebben lépett fel. A politológus szerint azonban a legfontosabb tényező a Borkai-videó volt, amely gyakorlatilag „felrobbant” a közösségi médiában.

Ez különösen a nagyobb városokban mozgósította az ellenzéki szavazókat, és demobilizálta a kormánypárt híveit. Ám vidéken a Fidesz még javítani is tudott az eredményén, tehát nem lehet arról beszélni, hogy az ellenzék az egész országban áttörést ért el, sőt, nőtt a szakadék a vidék és a város között. Krekó szólt arról is, hogy Borkai sokat veszített szavazataiból, és csak azért győzött, mert az ellenzéki jelölt nem volt nagyon erős, senki nem számított arra, hogy Győr az ellenzék számára megszerezhető lenne.

A Fidesz Borkaival kapcsolatos stratégiájáról Krekó azt mondta: Orbán Viktor nagy hibát követett el, hogy nem léptette vissza Borkait még a választás előtt, noha a kampány és a párt vezetése a hírek szerint ezt akarta volna. Ha megteszi, jobbak lettek volna a Fidesz országos eredményei. Így most Borkai a Fidesz támogatásával polgármester lesz, de az ügy ráég a pártra. Ám az is a választás egyik fontos üzenete: elveszett az Orbán tökéletességéről és a választásokon legyőzhetetlen Fideszről szóló mítosz. Ezért a mostani választásnak jelentős lélektani hatásai lesznek - mondta Krekó.

Arra a kérdésre, hogy a Borkai-ügy miért járt ilyen hatással, amikor a választók sok korrupciós botránytól nem hagyták befolyásolni magukat, Krekó kifejtette: egyrészt itt szexről, kábítószerről és korrupcióról volt szó, láthatóvá vált, hogy milyen luxus életmódot finanszíroznak korrupcióból és közpénzből, és ez rendkívül veszélyes lehet a Fidesz számára. A tanulság ugyanis az, hogy az emberek ki vannak éhezve az ilyen történetekre, és így a jövendő kampányok még piszkosabbak lehetnek. Krekó Péter elemezte a vidék és a városok közötti különbségeket, egyebek között azt, hogy minél kisebb a település, annál erősebb a függés a helyi potentátoktól, és a Fidesz nagyon sikeresen információs buborékban tartja az ott élő embereket. Az ellenzék csak azért tudott helyenként győzni, mert széles körben együttműködött.

Ez nagy vizsga volt, és sikerült, nem kellene már azon vitatkozni, hogy a parlamenti választáson közös jelöltet kell-e szembeállítani a Fidesz jelöltjével minden körzetben. Krrekó azonban úgy vélte, nem lenne jó egyetlen közös pártlista. Az ellenzék esélyeit nem javítaná, hanem rontaná, ha a térfelén teljesen eltűnne a pluralizmus. Arra a kérdésre, hogy vajon megőrizhető-e az ellenzék összetartása, Krekó kifejtette: a közös kampány egy dolog, de egy város közös kormányzása más, nagy kihívás. Emellett az ellenzék nagyon „kiszáradt”, éveken át elvágták minden forrástól, és ez korrupciós kockázatot rejt.

A baloldali vezetésű városok és a kormány között sok viszály lesz. A kormány mindent bevet majd, hogy megmutassa: nem érdemes lemondani a Fideszről. Sok mindent tud blokkolni. Először is az uniós támogatások túlnyomó részét kizárólag a kormányon keresztül adják. Az EU számára ébresztő kellene hogy legyen, hogy a kormány zsarolni tudja az ellenzék által vezetett településeket. Nagy az igény az önkormányzatok közvetlen finanszírozására, úgy, hogy a kormány ne tudjon beavatkozni. Nem Magyarország lenne az első ilyen tagállam. Egyre több helyen fordul elő, hogy a kormányok az uniós támogatásokat fegyverként használják az ellenzék vezette önkormányzatok ellen - mondta Krekó.

Végül rámutatott: „A választás másik fontos üzenete a nyugati világnak, és Németországnak is: Magyarországon van politika Orbánon és a Fideszen kívül is. A német-magyar kapcsolatokban az utóbbi hónapokban mutatkozó felmelegedést át kellene gondolni. Vajon helyes-e tovább tolerálni Orbán unortodox politikáját a gazdaságban és a demokráciával kapcsolatban? Magyarországon erős az Európa- és Nyugat-barát szavazóbázis, amely azonban nem Orbánt támogatja.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a felmérések szerint a Jobbik szavazói inkább Európa-pártiak, mint a Fidesz hívei. A párt mérsékeltebb, mint korábban volt, a szélsőjobb szavazók átmentek a Fideszhez, és még a megmaradt szélsőjobboldali vezetők sem azt az ideológiát képviselik, mint korábban.

Forrás: Hírklikk