Embertelen, és alaptörvénysértő is Kásler ágyfelszabadítása

HírKlikk 2020. április 26. 12:18 2020. ápr. 26. 12:18

Saját honlapján tette közé az Eötvös Károly Intézet (EKINT) az álláspontját a kórházi ágyak felszabadítását elrendelő miniszteri utasítással kapcsolatban.

A kórházi ágyak felszabadításáról szóló miniszteri utasítás pontos tartalmát eddig nem hozták nyilvánosságra (a Helsinki Bizottság emiatt épp a napokban fordult közérdekű adatigényléssel a minisztériumhoz), de az biztosan tudható, hogy az abban foglaltak következményeként ezrek alapjogai kerülnek veszélybe – fogalmaz honlapján az Eötvös Károly Intézet

Az intézet emlékeztet rá, hogy az Alaptörvény rögzíti: alapvető jogokra és kötelezettségekre vonatkozó szabályokat csak törvény állapíthat meg. Az Alkotmánybíróság szerint, az alapjogokkal való közvetett és távoli összefüggések szabályozására elegendő lehet a törvénynél alacsonyabb rendeleti szint is, amely azonban az alapvető jog szabályozására, lényeges elemeire nézve, nem tartalmazhat rendelkezéseket.

Mint a jogászok írják, a csak meghatározott címzettekhez szóló, jogszabálynak sem minősülő, azaz általánosan nem kötelező magatartási szabályokat tartalmazó utasítás az alapvető jogok szabályozására semmiképp nem formálhat igényt. Mindezek alapján, ahhoz kétség sem férhet, hogy a kórházi ágyak példátlan mértékű felszabadításának elrendeléséhez, mint az emberek széles körét – hogy csak az élethez, az emberi méltósághoz, vagy az egészségügyi ellátáshoz való jogot említsük – közvetlenül érintő rendelkezés meghozatalához, rendes esetben törvényi, különleges jogrend idején pedig rendeleti felhatalmazás szükséges. Mindebből következően, a betegek eltávolítását utasítással elrendelni egyértelműen alaptörvény ellenes – olvasható az EKINT közleménye.

Forrás: Hírklikk