Ennyit fizet a kormány a nyugdíjasoknak küldött propagandáért

HírKlikk 2020. augusztus 3. 06:32 2020. aug. 3. 06:32

Az előző hetekben kapták meg a nyugdíjasok a kormány legújabb kiadványát, a Jókor című reklámújságot. A lapot kiadó Magyar Államkincstár (MÁK) a Magyar Hang közérdekű adatigénylésére közölte: a kiadványok csomagolására, a postai feladás előkészítésére és a kézbesítésre példányonként 110,77 forintot fizetnek. Ez azt jelenti, hogy a 2,13 millió példányban kinyomtatott Jókor első számának postázása 235 940 100 forintba került az államkincstárnak.

A nyugdíjak és más állami járulékok kifizetéséért felelős MÁK válaszából az derül ki, hogy a 16 fényes oldalon megjelenő lap tartalmát nem az államkincstár állítja elő. Ezt támasztja alá a kincstárnak a Rogán Antal vezetése alatt álló – nemzeti konzultációkért is felelős – Miniszterelnöki Kabinetirodával idén májusban kötött szerződése is. E szerint az államkincstár pusztán kiadója és megszemélyesítője a Jókor című lapnak, amelyet a Rogán-minisztérium rendelt meg tőle. 

A Jókor című kiadványban bulvárlapos köntösbe csomagolták a propagandát. Felszínes interjúk olvashatók többek között Trokán Péter színművésszel, az énekesnő Szandival, Kásás Zoltán vízilabdaedzővel, illetve a tájfutó Monspart Saroltával és férjével, a televíziós Feledy Péterrel. Az olvasókat természetesen Orbán Viktor miniszterelnök köszönti – akiről egyébként kétszer rakták be ugyanazt a fotót egy oldalpárra. Beszélgettek Novák Katalin család- és ifjúságpolitikai államtitkárral, illetve nyugdíjjogi aktualitásokról Mészáros Józseffel, az államkincstár elnökével.

A szerződésből kiderül az is, hogy a reklámkiadvány tartalmáért háromtagú szerkesztőbizottság felel. Ennek Mészáros az elnöke. Rajta kívül Dömötör Csaba, a kabinetiroda államtitkára és Nyitrai Zsolt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a tagja.

Forrás: Magyar Hang