Érik a Biden-Trump visszavágó

Lukácsi Katalin 2023. szeptember 26. 14:45 2023. szept. 26. 14:45

Aki jelen pillanatban meg tudja mondani, hogy ki fogja nyerni 2024-ben az amerikai elnökválasztást, az vagy próféta, vagy hazudik – fogalmazott a Hírklikknek Pintér Károly, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol–Amerikai Intézetének vezetője. Hozzátette, azt jó eséllyel meg lehet jósolni, hogy szoros küzdelem lesz, akárcsak 2020-ban. Győri Gábor, a Policy Solutions vezető elemzője arra hívta fel a figyelmünket, ha az amerikai társadalmat vizsgáljuk, nem csak az eldönthetetlen még, ki nyeri a választást, hanem az sem tűnik egyértelműnek, hogy ki nyerte az előzőt, ami drámai megosztottságra utal. Egy azonban egyre valószínűbbnek fest: lesz visszavágója a Biden-Trump meccsnek.

„Szó sincs ilyen beismerésről. A magyar sajtó hírszerzője valamit félreérthetett az általa olvasott tudósításból” – reagált Pintér Károly, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol–Amerikai Intézetének vezetője arra a magyar sajtóhírre, amely szerint Trump mintha beismerte volna 2020-as választási vereségét. Egyedül annyit ismert el, ha ezt lehet egyáltalán beismerésnek nevezni, hogy egyes jogászoktól azt a tanácsot kapta, fogadja el az eredményt. Amely államokban ugyanis perindítást kezdeményezett a vélelmezett választási csalás miatt, a helyi bíróságok sehol nem láttak erre jogi alapot. Ennek ellenére, Trump másként döntött, és ezt ismételte meg a napokban az NBC-nek adott interjújában is. Azt közölte, önként döntött úgy, hogy nem hallgat a mérsékelt tanácsokra, hanem – saját ösztönei mellett – azokra, akik azt mondták, hogy a választást igenis elcsalták.

Kicsit kevésbé sarkosan értelmezte Trump szavait Győri Gábor, a Policy Solutions vezető elemzője, mondván, korábban is előfordult már, hogy tett kétértelmű megjegyzéseket a választási vereség elfogadásával kapcsolatban, azt azonban mindig hozzáfűzte ezekhez is, hogy ő győztesnek értékeli magát. „Az ő álláspontja az volt, hogy őt igazából megverni nem lehetett, tehát csak csalással érhették el a leváltását” – tette hozzá Győri Gábor.

Pintér Károly szerint viszont Trump állítása mintegy elnökségének a hagyatékaként is értelmezhető. „Erősen kétlem, hogy Donald Trump hátralévő életében bármikor beismerné, elfogadná vagy nyilvánosan bevallaná, hogy szerinte nem csalták volna el a 2020-as választást” – jelentette ki az egyetemi oktató. Trump ugyanis saját magát egy kiváló elnöknek értékeli, aki nagyszerű dolgokat vitt véghez négy év alatt, és ezáltal úgymond megérdemelte (volna) az újrázást. „Sőt, ő ezt a saját elmondása szerint meg is nyerte. Csak a demokraták és a liberális baloldal ármánykodásai révén ettől megfosztották” – tette hozzá Pintér Károly.

Győri Gábor úgy látja, hogy ennek lélektani dimenziója is van, mondván, Trump nem képes beengedni azt a valóságpercepciót, amelyben ő veszíthetett. Pintér Károly szerint függetlenül a volt elnök egyéni értelmezésétől, politikailag sem engedheti meg magának, hogy valaha is beismerje vereségét, különösen most, az újabb előválasztási kampányban. „Az őt támogató híveknek, akik a jelek szerint a legnépesebb tábor a republikánus aspiránsok szimpatizánsai között, ez egy hittétel, hogy a 2020-as választást valójában Donald Trump nyerte, és azt elcsalták. Óriási öngólt lőne a kampánynak nemcsak ebben, hanem bármelyik szakaszában, ha megkérdőjelezné ezt a narratívát, amely ráadásul talán a legerősebb kapocs a Trump-párti szavazók között” – fogalmazott Pintér Károly.

Ennek a jelenségnek egy messzebbre nyúló vetületére mutatott rá Győri Gábor. A Policy Solutions vezető elemzője felhívta a figyelmet arra, hogy mélyen kettévált az amerikai társadalom egy korábban egyszerűen eldönthetőnek ítélt kérdés mentén: ki nyerte az amerikai elnökválasztást. Mára azonban két, egymással kibékíthetetlen valóságértelmezés épült ki ezzel kapcsolatban. „Az egyik valóság szerint Trump vesztett, és ennek számos tényadatolt alátámasztása van. A demokrata választók értelemszerűen szinte mindannyian ezt az álláspontot képviselik, és a republikánus szavazók között is van egy kisebbség, amely ezt osztja. És van a másik álláspont, amely akkor is, ha kisebbség, egy nagyon jelentős hányada az amerikai társadalomnak. Ezen másik valóság viszont az, hogy Trump nem veszített, hanem választási csalásokra volt szükség ahhoz, hogy Joe Biden legyen Amerika elnöke” – mondta az elemző. Abban a közvélemény-kutatási számban, amely most ki-ki meccsnek jósolná a végső, elnökjelölti küzdelemben a Biden-Trump mérkőzést, az a tábor egy jelentős hányadot képvisel, amely szerint Trump valójában egyszer már legyőzte Bident – hangsúlyozta Győri Gábor.

Mindkét Amerika-szakértő egyetértett abban, hogy csoda – legalábbis váratlan fordulat – kell ahhoz, hogy a republikánus előválasztást Trump elveszítse. Gyengeségként Győri azt határozta meg, hogy bár toronymagasan vezet az aspiránsok között, épp abban a két államban, ahonnan indul majd az előválasztás, a volt elnök elsősége egy árnyalattal kevésbé tetemes. Valamint az elemző emlékeztetett arra is, hogy a politika nagyon kiszámíthatatlan műfaj. Az amerikai politikára ez hatványozottan igaz. A többszöri vádemelés lehet Trump Achilles-sarka, azok akár olyan lavinákat és dinamikákat is elindíthatnak, például azzal, hogy milyen információkat hoznak a felszínre, amelyek árthatnak Trumpnak, és így nehéz még előre látni.

Az előválasztáson túl becslésre azonban sem Győri Gábor, sem Pintér Károly nem vállalkozott. „Aki jelen pillanatban meg tudja mondani, hogy ki fog nyerni 2024-ben, az vagy próféta, vagy hazudik. Azt azonban jó eséllyel meg lehet jósolni, hogy egy szoros elnökválasztás lesz, akárcsak 2020-ban” – jelentette ki Pintér Károly, amihez még hozzátette azt is, hogy a szoros versenyből fakadóan biztos lesznek vitatott eredmények, és ellentmondó állítások azzal kapcsolatban, hogy ki nyert. A latolgatáshoz Győri annyit jegyzett még meg, hogy ha megnyeri az előválasztást, a végső elnökválasztási győzelemre Trumpot – a jelenlegi számok alapján – esélytelennek nem lehet nevezni. 

Bármi történik is addig, az mégis megjósolható, hogy miként értelmezi a valóságot majd Trump és tábora: ha nem ő nyer 2024-ben, akkor csaltak.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom