Esterházy hagyatéka Berlinben marad, az európai kultúra része

HírKlikk 2020. november 21. 15:10 2020. nov. 21. 15:10

Esterházy Péter hagyatéka a Berlini Művészeti Akadémiára került. Az író anyagaiból külön archívum jön létre a német fővárosban. Az író fia, Esterházy Marcell nem tagadja, hogy a családot érte kritika a döntés miatt, de a hozzátartozók egy olyan stabil, magas szinten működő intézményt kerestek, ahol hozzáértéssel és kiszámíthatóan foglalkoznak a szellemi örökséggel. Ugyancsak a német fővárosban van Kertész Imre, és Konrád György életműve is. A témával az e heti Magyar Narancs foglalkozik.

„Nem politikai döntést hozott a család, hanem egy intézmény mellett foglalt állást” – nyilatkozza a hetilapnak Esterházy Marcell, aki nem titkolja, itthon nem is álltak sorba az intézmények az Esterházy hagyatékért. Olyan jelentkezők pedig, amelyek elfogadhatók, nem voltak.  

A család számára az fontos szempont volt, hogy a Berlini Akadémia nyitott hely, az anyagok könnyen hozzáférhetők, kutathatók. Az akadémia archívuma izgalmas, aktív műhely, nem egy poros levéltár.  

Igaz, itthon a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) egykor vezetője, Pröhle Gergely is érdeklődött a hagyaték iránt, de az első levele után két hónappal távozott az intézmény éléről. Miután itthon nincsenek további olyan intézmények, amelyek hasonló feladatokat el tudnak látni, a család Berlin mellett döntött. A hozzátartozók nem szerették volna az Esterházy hagyatékot egy politikai környezetbe beleengedni, ha már „életében ez az egész olyan szépen lepattant róla”.   

A Demeter Szilárd vezette PIM, vagy a Schmidt Mária vezette Kertész Imre Intézet komoly összegek felett rendelkezik, de Esterházy Marcell azt nyilatkozta, hogy mindkét intézményből süt a politikai elkötelezettség, ami nagyon zavaró. A berlini akadémia vezetőjének politikai nézetei ismeretlenek, Demeter Szilárd vagy Schmidt Mária viszont Orbán Viktor rendíthetetlen hívei, s tegyük hozzá: mindent ennek rendelnek alá. 

Esterházy Marcell arról is beszél, hogy olyan helyet kerestek a hagyatéknak, ahol megbecsülik, ahol foglalkoznak vele. Kertész, Konrád, Esterházy művei bár magyarul születtek, a közös európai kultúra részét képezik. Ebből a szempontból igencsak a helyükön vannak Berlinben, ahol az európai kultúra részeként tekintenek rájuk.

Forrás: Magyar Narancs