Európában a negyedik legnagyobb arányban Magyarországon nőtt a zöldautók száma

HírKlikk 2024. augusztus 30. 03:45 2024. aug. 30. 03:45

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) rendszeres adatközlése szerint júliusban 63,9 százalékkal több tisztán elektromos személygépkocsit állítottak forgalomba Magyarországon, mint az előző év azonos hónapjában – tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM).

A tárca kiemelte: a horvát, cseh és dán mutatók után ez a negyedik legnagyobb arányú gyarapodás a kontinensen. Az élmezőnybe tartozó előrelépés különösen annak fényében fontos eredmény, hogy az összesített uniós adat tíz százalékot meghaladó visszaesést mutat.

Még kedvezőbb magyar helyezést ér az idén januártól júliusig tartó időszak teljesítménye. A hazai bővülés 2024 első hét hónapjában kis híján 60 százalékos volt, ezt egyedül a máltai mutató múlja felül, jelentősen kisebb darabszámok mellett. A tisztán elektromos autók regisztrációjában európai szinten megtorpanást jelez a statisztika (-0,4 százalék) – ismertette az EM.

A minisztérium megismételte, a jövő a zöldenergiáé. Az egyik legnagyobb szennyező közúti közlekedés zöldítése nem csak a klímavédelem, a települések tisztább levegője, élhetősége szempontjából fontos cél. A kapcsolódó iparfejlesztések nagyban hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés újraindításához, az európai versenyképesség megerősítéséhez is – hangsúlyozta bejegyzésében a tárca.

Magyarországon a Belügyminisztérium összegzése szerint a múlt hónapban állt munkába a hatvanezredik, kizárólag elektromos hajtású gépkocsi. A leginkább környezetkímélő autókból ezzel az évtized elejéhez képest már közel nyolcszor több közlekedik zöld rendszámmal az országban. A statisztikai adatok alapján február óta minden hónapban több tisztán elektromos gépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, mint bármikor korábban – írta az EM.

A tárca úgy fogalmazott: a lendületes bővülést minden bizonnyal a vállalatok támogatási programja is élénkíti. A cégek a 30 milliárd forintos keretből járművenként 2,8-4 millió forintot igényelhetnek kizárólag elektromos hajtású személyautó, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. A csütörtökön reggelig beérkezett 3578 pályázat alapján 4316 gépkocsi támogatott beszerzése valósulhat meg összesen 16,7 milliárd forint állami hozzájárulással – jelezték.

A közeljövőben várható újabb kiírás 28 milliárd forintos keretösszeggel ösztönözheti mintegy száz új e-töltőállomás telepítését Budapesten kívül az ország bármely részében – hívta fel a figyelmet a minisztérium.

A klímavédelmi erőfeszítések révén a káros anyag-kibocsátás korábban emelkedő tendenciáját 2023-ban nagymértékű, 7,1 százalékos csökkentésbe sikerült átfordítani a közlekedésben. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország már tavaly felülmúlta az előzőleg 2030-ra tervezett 40 százalékos kibocsátás-csökkentési célszámot. Az Energiaügyi Minisztérium az eddigi teljesítményre építve a következő évtized elejére így már 50 százalékos csökkentéssel számol a teremtett környezet védelme, a következő generációk életminőségének megóvása érdekében – fogalmazott bejegyzésében a tárca.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom