Európai Parlament: nem büntethető a hajléktalanság

HírKlikk 2020. november 25. 13:50 2020. nov. 25. 13:50

Meg kell szüntetni a hajléktalanság büntethetőségét az EU valamennyi tagállamában. Erről szavazott meg állásfoglalást az Európai Parlament keddi plenáris ülésén. Magyarországon a közelmúltban óriási visszhangja volt a hajléktalanság kriminalizálásának. Az EP szavazása a magyar gyakorlatra is hatással lehet.

Az Euronews tudósítása szerint, a hajléktalanság felszámolásáról szóló állásfoglalás azt is kimondja, hogy a lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog.

A nagy többséggel elfogadott nyilatkozat alapján, az EP-képviselők erőteljesebb fellépést várnak az unió végrehajtó testületétől, az Európai Bizottságtól annak érdekében, hogy Európában 2030-ra megszűnjön a hajléktalanság.

A magyarországi patthelyzet

Magyarországon 2018 októbere óta büntethető, ha valaki életvitelszerűen közterületen él. A rendszerváltás, azaz 1989 óta nem sikerült megoldani a hajléktalanok helyzetét. A döntéshozók azzal érvelnek, hogy biztosított elegendő számú férőhely az ellátórendszerben.

Az utcán maradó fedél nélküliek viszont azt mondják a velük készített interjúkban, hogy még a közterületeken is jobb éjszakázni, mint egy-egy zsúfolt szállón, ahol meglopják egymást a nincstelen emberek, könnyű elkapni betegségeket, gyakoriak a konfliktusok – írja az Euronews.

A koronavírus-járvány miatt tovább nőhet a hajléktalanok száma

Az Európai Parlament a tagállami támogatások emelését, a hajléktalanság megelőzésének fokozását, az egészségügyhöz és az oktatáshoz való egyenlő hozzáférést, a munkaerőpiaci integráció támogatását, a hajléktalanság büntethetőségének eltörlését, valamint hosszú távú lakhatási stratégiák végrehajtását tartja elengedhetetlennek.

Az állásfoglalásban rámutattak továbbá, hogy az elmúlt tíz évben 70 százalékkal nőtt Európában a fedél nélküliek száma, és a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt, a hajléktalanok aránya vélhetőleg tovább fog nőni.

Ámbár a lakhatási politika nem tartozik az uniós hatáskörök közé, az EU különböző intézkedések – például állami támogatások, az adózást és a versenyt szabályzó rendelkezések – révén, közvetett módon hatással lehet a lakhatás alakulására.

Forrás: Euronews