Ez történt a héten: tovább tart a valóságos és az orbáni világ küzdelme

NVZS 2023. január 23. 14:25 2023. jan. 23. 14:25

„Egyetlen magyar sincs egyedül – A magyar emberek elutasítják a szankciókat – Találkozó Horvátország elnökével – Mini kormányülés – 200 éves a magyar himnusz – Magyar Kultúra napja” – ezek jelentették a magunk mögött hagyott hét legfontosabb történéseit, emlékeit Orbán Viktor olvasatában. Nekünk is van listánk: tisztogatás a Magyar Honvédségben – leminősítést meglebegtető ítélet egy hitelminősítőtől – a magyar uniós biztos ellen indítandó vizsgálat – Putyinnak tett újabb orbáni gesztus – az egyre erősödő debreceni ellenállás a kínai akkumulátorgyár ellen – két, egykor Orbánnal egy oldalon harcoló ember halála.

Abban már semmi meglepőt nem találunk, hogy a január 16.-a és 22.-e közötti orbáni krónika nem tartalmaz még oly jelentős, ám a magyar kormány számára valamiért kellemetlen momentumokat. Ugyanígy az sem jelent újdonságot, hogy az összeállítás profi, s „titkos” üzeneteket is tartalmaz. Mindezt már megszoktuk, hogy úgy mondjuk, „benne van a pakliban”. A legfrissebb összeállítás azonban még ennek a „megszokásnak” a fényében is különleges, s a magunk részéről csodálkozunk azon, hogy nem verte ki a biztosítékot a tényleges hívők körében.

Erről a képkockáról és a képaláírásáról van szó:


Le a kalappal a készítők előtt: nehéz ennél rafináltabban azt sugallni, hogy Orbán maga az Isten. S hogy miért is? Hol készült a kép? Egy templomban, azaz Isten házában. Mi is díszíti a szószéket? A Himnusz első sora, azaz: „Isten, áldd meg, a magyart”. Ki emelkedik a hívők fölé? Isten. És ki emelkedik a hívők fölé ezen a képen? Orbán. Kell még jobban ragozni? Nemigen...

Na, de térjünk vissza arra, hogy mit tartott fontosnak a miniszterelnök és mi volt az, ami kimaradt.

Ez Orbán „krónikája”, január 16.-22.

Egyetlen magyar sincs egyedül – ezzel emlékezett meg Orbán a 77 éves korában elhunyt szlovákiai magyar politikusról, Duray Miklósról, akinek a temetésén a kormányfő is részt vett.

A magyar emberek elutasítják a szankciókat – a kormányülésen készült a kép, tehát Orbán olvasatában ez volt a kormányülése legfontosabb tétele.

Találkozó Horvátország elnökével – s ahol találkozott: az egy éve átadott városligeti Magyar Zene Háza.

Mini kormányülés – Orbán unokája és a barátai tettek látogatást a Karmelita kolostorban. Szerény véleményünk szerint, az még csak-csak rendben lévő, hogy egy unoka meglátogatja a nagyapját annak „dolgozójában”, az már furcsább, hogy egész gyereksereget visz magával (Zsúrt tartottak, tán?), de az, hogy ezt ország-világ előtt, mint a hét egyik legfontosabb történését tálalja a miniszterelnök...nos, ennek bizony „üzenem-hogy-uralkodó-vagyok szaga” van.

200 éves a magyar himnusz – Isten, áldd meg a magyart, avagy: Orbán, áldd meg a magyart! (lásd feljebb.)

Magyar Kultúra napja – ugyanakkor, és ugyanott, a templomban készült a kép, a díszítés pedig – mi más lenne, mint – magyar hímzés.

És hogy mi történt (még) a héten?

Elkezdődött a Magyar Honvédség tisztikarának lefejezése – A héten jelen meg a 8/2023. (I. 17.) kormányrendelet, amelynek értelmében a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel és kéthavi felmentési idővel megszüntetheti a kormányrendelet hatálya alá eső szervezeteknél szolgálatot teljesítő azon katonák szolgálati viszonyát, akik a 45. életévüket betöltötték és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött idővel rendelkeznek. A rendelet megjelenésének másnapján máris kirúgtak 152 főtisztet, tisztet, s a következő napokban is folytatódnak az eltávolítások. Ahogy Szekeres Imre korábbi honvédelmi miniszter a Hírklikknek fogalmazott: „Megkezdődött a Magyar Honvédség felszámolása”.

A Fitch hitelminősítő negatívra rontotta a magyar besorolás kilátását – ez az előszobája a leminősítésnek. Habár a magyar kormány azt próbálta kommunikálni, hogy a lépés oka „a veszélyes nemzetközi környezet”, a Fitch teljes közleményéből az derül ki, hogy „a keményebb nemzetközi környezet, beleértve a magasabb nemzetközi kamatokat, a hullámzó energiaárakat és a kulcsfontosságú kereskedelmi partnerek részéről megmutatkozó csökkenő keresletet még inkább rávilágítanak a politikai megfontolásokból folytatott gazdaságpolitikai mixnek köszönhető sérülékenységre”. A Fitch a többi között kiemeli, hogy tavaly Magyarországon regisztrálták az Európai Unió legmagasabb inflációját. (Mondjuk, arról is megfeledkezett Orbán, hogy a magunk mögött hagyott héten adta ki az Eurostat az erre vonatkozó adatot, miszerint a harmonizált infláció Magyarországon tavaly 25,2 százalékos volt – az ezüstérmes Lettország 4,3 százalékponttal maradt le tőlünk, az uniós átlag pedig a magyarénak még a felét sem érte el, 10,4 százalékos volt. Hát ennyit a háborús és szankciós inflációról.) A hitelminősítő emellett nem számít egyhamar az uniós pénzek beérkezésére – erről (is) valahogyan elfelejtett megemlékezni a magyar Pénzügyminisztérium fent már idézett közleménye.

Újabb vétófenyegetés Budapestről – Magyarország újra fel akarja hígítani az Európai Unió Moszkva elleni szankcióit, ezúttal azt követeli, hogy kilenc oligarchát távolítsanak el a szankciós listáról – adta hírül a Szabad Európa Rádió alapján a Hírklikk (is). No comment...

Vizsgálat fenyegeti Várhelyi Olivért – A Népszava információja alapján, mi is beszámoltunk róla, hogy az Európai Parlament képviselői sürgetik az Európai Bizottságot, hogy „kezdeményezzen független és pártatlan vizsgálatot annak megállapítására, hogy a (…) biztos által tanúsított magatartás és az általa támogatott politikák nem sértik-e a Bizottság tagjaira vonatkozó magatartási kódexet és a biztos szerződésekből eredő̋ kötelezettségeit”.

Egyre élesebb a debreceniek tiltakozása a kínai akkumulátorgyár építése ellen – a Portfolió beszámolója szerint  elszabadultak az indulatok és káoszba fulladt a debreceni akkumulátorgyár pénteki, újabb közmeghallgatása, a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) gyárnyitása ügyében. Az elképesztő lakossági tiltakozást a Telex itt látható pár perces viedója kiválóan megmutatja. Ennek ellenére, az építkezés akár el is kezdődhet, miután a katasztrófavédelmi igazgatóság döntése alapján nem veszélyezteti a lakosság biztonságát az akkumulátorgyár. S a slusszpoén: a 24.hu értesülései szerint a kínai hatóságok nyomozást indítottak a Debrecenben akkumulátorfólia-gyárat építő Semcorp Advanced Materials Group alapító-tulajdonosai ellen, és házi őrizetbe helyezték őket. A Kínában zajló vizsgálatról Magyarországon eddig nem jelentek meg hírek, az intézkedések hatásait azonban a Külgazdasági és Külügyminisztérium már korábban vizsgálhatta. A tárca sajtófőosztálya a nyomozás magyarországi következményeit firtató kérdéseinkre ugyan nem válaszolt, azt azonban közölte, hogy a vállalattól kapott információk szerint nincs fennakadás a debreceni építkezésben.
Elhunyt a magyar rendszerváltás és demokrácia két harcosa. – A héten két szomorú hír is érkezett: elhunyt Tamás Gáspár Miklós, majd pedig Mécs Imre. Mécs nem csak 56-os hős és halálraítélt volt, de – miként Tamás Gáspár Miklós is – rengeteget tett a rendszerváltásért, majd a demokráciáért és a magyarokért. Nem véletlen, hogy mindkettőtől mérhetetlenül eltávolodott az egykor velük együtt harcoló Orbán...