Ezeknek a tanszereknek emelkedett leginkább az ára

HírKlikk 2024. augusztus 27. 05:45 2024. aug. 27. 05:45

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az átlagos éves infláció felett emelkedett a tanszerek ára Magyarországon. Most ősszel – a két évvel korábbihoz képest – csaknem 40 százalékkal drágábban lehet beszerezni az iskolában szükséges eszközöket.

Az elmúlt időszak inflációs trendje a tanszerárakat is érintette. A drágulás ezen a területen is hasonlóan a hazai infláció alakulásához, 2023 elején tetőzött, mértéke pedig követte a teljes fogyasztói árindex alakulását. A Központi Statisztikai Hivatal szóvivője az InfoRádióban elmondta, 2023 februárjában mérték a legmagasabb, 24,5 százalékos áremelkedést az azt megelőző év azonos hónapjához képest. Csányi Zoltán hozzátette: az áremelkedés üteme azóta a tanszerek esetében is mérséklődött, ez a csökkenés azonban lassabb, mint a többi termék esetében. 2024 júliusában a tanszerek átlagosan 7,4 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban, ami magasabb a fogyasztói árak 4,1 százalékos átlagos emelkedéséhez képest.

A KSH szóvivője azt is elmondta, hogy mely tanszerek ára emelkedett az átlagosnál jobban.

„A legnagyobb mértékben a rajzlapok és a füzetek ára nőtt. Az előző év júliusához képest az iskolai rajzlapok ára átlagosan 9,8, az iskolai füzeteké pedig 8,6 százalékkal emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a 100 íves A4-es iskolai rajzlap most júliusban átlagosan 2290 forintba, a 32 lapos famentes iskolai füzet pedig 186 forintba került" - mondta Csányi Zoltán. Kiemelte: az átlagosnál jobban drágult még a ragasztó, a spirálfüzet vagy az iskolai festékek. Ezek áremelkedése 8,7, valamint 8,1 és 8 százalékos volt. A ragasztó 2024 júliusi átlagára darabonként 709 forint volt, a festékdobozé 1490 forint, a spirálfüzeté 790 forint, a radír pedig 203 forintba került.

Az interneten hirdetett legolcsóbb, első osztályosoknak szóló alap tanszercsomag ára egyébként csaknem 15 ezer, az 5. és 8. osztályosoké pedig csaknem 16 ezer forint.

Forrás: InfoRádió


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom