Ezúttal is halálosnak bizonyult Orbán csókja

NVZS 2022. április 25. 14:35 2022. ápr. 25. 14:35

„ Orbán Viktor számára rossz hír, ám Magyarországnak éppen ellenkezőleg, jó Emmanuel Macron győzelme” – fogalmazott a Hírklikknek Balázs Péter. A regnáló francia köztársasági elnök a választás második fordulójában meggyőző arányban legyűrte kihívóját, a szélsőjobbos Marine Le Pent. Tegnap azért is „halálosnak bizonyult Orbán csókja”, mert az EU-ban talán utolsó igazi szövetségese, Janez Janša szlovén kormányfő is elbukta a választást – jegyezte meg a korábbi magyar külügyminiszter, uniós biztos, aki szerint az EU és a NATO akcióképessége erősödik Macron győzelmével. Orbán számára eddig sem volt sikertörténet a szélsőjobb összeterelése az Európai Parlamentben, de ezentúl még kisebb lesz az esélye erre.

Emmanuel Macronnak sikerült az, ami húsz éve egyetlen elődjének sem: újrázni tudott a köztársaságielnök-választáson, így újabb öt évig irányíthatja Franciaországot. A választások második – vasárnap tartott – fordulójába már csak ketten jutottak, ellenfele, Marine Le Pen szélsőjobboldali politikus volt. Macron a szavazatok 58,55 százalékát szerezte meg, kihívója a voksok 41,45 százalékát kapta. Habár tény, hogy Franciaországban még soha ilyen arányban nem szavaztak szélsőjobboldali jelöltre, ám elemzők szerint Le Pennek a Macronnal elégedetlenek protest-szavazatával sikerült ilyen eredményt elérnie. A részvételi arány 71,99 százalékos volt.

Mit jelent Európa számára Macron újabb győzelme? Balázs Pétert kérdeztük.

„Orbánnak rossz, Magyarországnak jó hír” – szögezte le a korábbi külügyminiszter, magyar uniós biztos, aki szerint mind az Európai Unió, mind pedig a NATO szempontjából kedvező az eredmény. Ennek nyomán ugyanis – új alapokon – újrafogalmazhatóvá válik az unióban a német-francia tengely. Habár a német kormány küzd a napi problémákkal, de a hármas koalíció már megszilárdult, a gyakorlott Macronnak pedig odahaza ugyan lesznek problémái, de a nemzetközi vonalon nagyon jól mozog. Az elnök kiváló diplomata („emlékezzünk csak arra, hogyan csavarta az ujja köré Donald Trumpot, vagy, hogy milyen szoros beszélő viszonyt alakított ki Vlagyimir Putyinnal”), s bár belpolitikai téren néha durva lépései is voltak, amikből vissza kell vennie, de az EU és a NATO akcióképessége erősödik a győzelme által.

S hogy miként hat Le Pen veresége Orbán Viktorra? Balázs szerint ez a számára duplán rossz hír. Ő bizonyára titokban reménykedett a győzelmében, abban, hogy új szövetséget köthet azzal a francia politikussal, aki Franciaországot fogja majd képviselni az EU-ban és a NATO-ban. Ez azonban nem jött be Orbánnak, akinek azzal is tisztában kell lennie, hogy ezután az európai szélsőjobb is kevésbé számíthat Le Penre, mivel őt nagyon el fogja foglalni a francia belpolitika, merthogy készülnie kell a június 12-i és 19-i nemzetgyűlési választásra. Fontos célja ugyanis pozíciót szerezni magának, a pártjának, s visszaszerezni valamit a megroggyant presztízséből. Győztes persze nem lehet ott sem, már csak azért sem, mert az nem kétindulós lesz, s bár 42 százalékot ért el az elnökválasztás második fordulójában – amit ő beszédében győzelemként értékelt –, de tegnap sokan csak Macronnal való elégedetlenségük miatt szavaztak rá. Ugyanakkor a nemzetgyűlési választáson sokan indulnak, s ott már a Macronnal elégedetlenek tudnak másra is voksolni – mutatott rá.

„Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy tegnap is halálosnak bizonyult Orbán csókja: nem csak Marine Le Pen szenvedett vereséget, megbukott az Európai Unióban talán az utolsó szövetségesének mondható Janez Janša szlovén kormányfő is” – jegyezte meg a korábbi külügyminiszter. Mint ismert, a vasárnapi választáson vereséget szenvedett regnáló szlovén kormányfő eddig eléggé követte az orbáni modellt, még akkor is, ha az oroszok által Ukrajna ellen indított háború ügyében – a lengyelekhez hasonlóan – el is határolódott a magyar miniszterelnöktől.

És mit jelent Orbán számára a francia elnökválasztás eredménye? Hogyan befolyásolja a mozgásterét, különösen a szélsőjobb erők összeterelésének orbáni törekvése szempontjából? „Ez eddig sem volt Orbán sikertörténete” – emlékeztetett a korábbi uniós biztos, felidézve, a magyar kormányfő ugyan megpróbálta egy platformra terelni Jarosław Kaczyńskit és Marine Le Pent, de ez sem sikerült neki. Ami persze nem véletlen: a két politikus eleve két külön kategória az Európai Parlamentben, az egyik az Európai Konzervatívok és Reformerek, a másik az Identitás és Demokrácia csapatába tartozik. Ez – hogy úgy fogalmazzunk – két fokozat, s azért voltak eddig is külön, mert nem tudtak összeállni, hiába húz mindkettő a szélsőjobb felé. Ez nem változik, csak annyiban talán, hogy Le Pennek kicsit sokat kell most majd a belpolitikával foglalkoznia, nemcsak a nemzetgyűlési választásig, hanem utána is, hiszen a megcsorbult presztízsét meg kell próbálnia kiköszörülni – fejtette ki Balázs Péter.

Orosz, majd magyar banki hitel 

Orbán Viktor már régebb óta kokettál Marine Le Pennel, s a maga részéről, amit lehetett, meg is tett a francia szélsőjobboldali politikus választási győzelméért. Mint a Hírklikk is beszámolt róla, Le Pen egy tetemes – 10 691 775 eurós, durván 4 milliárd forintnyi – hitelt kapott a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó magyar MKB Banktól. A francia politikus a hitel felvétele előtt – tavaly októberben – Orbán Viktornál járt Budapesten... Le Pen hitelkérelmét korábban számos nyugati pénzintézet elutasította. Igaz, az ezt megelőző választás előtt Putyin révén egy később bedőlt orosz érdekeltségű pénzintézetnél felvett kölcsönt nem fizette vissza.